Bajden želi da poseti Ukrajinu, ali „još nije vreme“ – Bijela kuća

Bajden želi da poseti Ukrajinu, ali „još nije vreme“ – Bijela kuća

Prema rečima Džona Kirbija, koordinatora Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće za strateške komunikacije, američki predsednik Džo Bajden nije odustao od ideje da poseti Ukrajinu, ali trenutno nema takvih planova, Kirbi je ovo rekao u intervjuu za Si-En-En.

„Mislim da bi predsjednik (Bajden) definitivno želeo da (poseti Ukrajinu) u bilo kom odgovarajućem trenutku. Voleli bismo to da uradimo. Ali sada nije vreme“, rekao je on.

Predstavnik Bele kuće izbegao je i da odgovori na pitanje da li Bajden planira put u Evropu za godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu u punom obimu.

„On je i dalje u bliskom kontaktu sa predsjednikom Zelenskim. Oni dosta često komuniciraju. Opet, naš fokus je na naoružavanju Ukrajine“, rekao je Kirbi.

Dan ranije, izvori NBC Nevsa javili su da Bela kuća proučava kako bi Bajden mogao da obeleži godišnjicu rata u Ukrajini. Kažu da Bajden ima za cilj da iskoristi trenutak da skrene pažnju na otpornost Ukrajine protiv ruske brutalne vojne kampanje i da ponovo potvrdi američku solidarnost sa ukrajinskim narodom dok sukob ulazi u novu fazu.

Tvrdilo se da američki predsednik razmišlja o putovanju u Evropu. Razmišljaju se o raznim lokacijama za posetu, uključujući Poljsku, rekla su dva izvora.

Predstavnici Bajdenove administracije razgovarali su i o mogućnosti da se najavi još jedan veliki paket vojne pomoći Ukrajini, koji bi se poklopio sa godišnjicom ruske invazije, prema riječima trojice američkih zvaničnika.