Rast ruskog izvoza električne energije u Aziju

Rast ruskog izvoza električne energije u Aziju

Ruski energetski gigant Inter RAO povećao je isporuke struje Kini i Mongoliji do rekordnih količina prošle godine, izjavio je u sredu izvršni direktor kompanije Boris Kovalčuk.

Prošle godine je obustavljen izvoz električne energije iz Rusije u EU. Inter RAO je tada saopštio da potrošači nisu mogli da plate kompaniji isporučenu struju zbog zapadnih sankcija uvedenih Rusiji.

„U potpunosti smo obustavili komercijalne isporuke [električne energije] u zemlje Evropske unije počevši od juna 2022. Istovremeno, značajno smo povećali izvoz u Kinu i Mongoliju“, rekao je Kovalčuk ​​na sastanku sa ruskim premijerom Mihailom Mišustinom. On je dodao da je kompanija postavila „istorijski maksimum“ u 2022. za isporuke električne energije ovim zemljama.

Ranije je ministar energetike Nikolaj Šulginov izjavio da su isporuke struje Kini i Mongoliji prošle godine zabeležile značajan skok.

„Možemo govoriti o rastu izvoza [električne] na istok, odnosno da je ukupan izvoz u Kinu i Mongoliju porastao za 20%, a do kraja godine će doći do porasta od oko 16% u Kinu. rekao je ministar.

Ruski energetski gigant isporučuje struju Kini iz regiona Dalekog istoka Amura pod dugoročnim ugovorom „keš i nosi“. Podaci Inter RAO-a pokazuju da je obim isporuka električne energije Kini prošle godine iznosio 3,97 milijardi kVh, što je 29,9% više nego 2020. Izvoz u Mongoliju je 2021. porastao na 0,49 milijardi kVh, što je 55,9% više na godišnjem nivou. Potrošnja električne energije u Kini porasla je u decembru zbog povećane potražnje u hladnijem vrijemenu.