Nemilosrdni Đoković pobjedio Rubljova na Australijan openu

Nemilosrdni Đoković pobjedio Rubljova na Australijan openu

Potraga Novaka Đokovića za rekordnom 22. grend slem titulom ostaje u toku nakon što je srpska zvezda pobedila Rusa Andreja Rubljova u četvrtfinalnom meču Australijan opena u srijedu.

Devetostruki šampion Đoković, koji je kontroverzno deportovan iz Australije uoči prošlogodišnjeg turnira, ostaje na putu za još jednu titulu nakon što je zabeležio svoju 26. uzastopnu pobedu u Melburnu, savladavši ruskog izazivača za nešto više od dva sata akcije (6-1, 6-2, 6-4).

Srbin nije pokazao znake problema sa tetivom kolena sa kojom se borio tokom celog turnira, pošto je dominirao na sopstveni servis tokom celog meča, i uzvratio je nizom odlično tempiranih uzvratnih udaraca na nekoliko servis gemova Rubljova.

Rubljov, koji je u ponedeljak savladao intenzivnu borbu u pet rundi sa Dancem Holgerom Runeom, nije mogao da nađe nikakav privid uporišta rano dok je Đoković prošao kroz prvi i drugi set, izgubivši samo tri gema usput.

Rus je pokazao meru otpora u trećoj, ali je na kraju bio nemoćan da zaustavi besnog Đokovića, koji je ispalio 14 asova i 32 vinera pored njega.

Đoković je takođe držao živce u retkim slučajevima povratka Rubljova, spasavajući svaku od pet brejk lopti sa kojima se suočio u meču.

„Bilo je veoma blizu učinku od pre dve noći [četvrto kolo]“, rekao je Đoković posle toga. „Ne mogu biti srećniji sa svojim tenisom.

„Igrao sam veoma čvrsto sa zadnje strane terena, volim da igram u ovim uslovima i na ovom terenu.

Za Rubljova je to sedmi put da je poražen u četvrtfinalu gren slem turnira i nastavlja svoj nesrećni niz poraza u svakom grend slem četvrtfinalu u kojem je ikada igrao – samo drugi igrač u Open eri kome je to pošlo za rukom.

U međuvremenu, Đoković je ponovo bio na meti heklera tokom meča, što ga je navelo da se žali glavnom sudiji u prvom setu – iako je to samo nakratko odložilo neizbežno.

Ako zadrži impresivnu formu u Australiji sve do nedeljnog finala, Đoković će se izjednačiti sa rivalom Rafaelom Nadalom na listi pobednika grend slem turnira svih vremena.

Da bi to uradio, moraće da zaobiđe Tomija Pola u petak, nakon što je Amerikanac trijumfovao nad Benom Šeltonom u četiri seta ranije u sredu.

Pobednik tog okršaja u finalu će igrati sa Stefanosom Cicipasom ili Karenom Hačanovim.