Bivša časna sestra dodala je optužbama za zlostavljanje istaknutog slovenačkog jezuitskog svještenika

Bivša časna sestra dodala je optužbama za zlostavljanje istaknutog slovenačkog jezuitskog svještenika

Bivša slovenačka časna sestra je istupila da optuži jezuitskog sveštenika koji je nekada bio istaknut u Vatikanu za seksualno i psihičko zlostavljanje, što je u najmanju ruku četvrti javni tužilac u slučaju koji je uzdrmao svetski verski poredak.

Italijanski istraživački list „Domani“, koji se poslednjih meseci bavio ovom pričom, objavio je u ponedeljak intervju sa ženom, koja je rekla da ju je otac Marko Ivan Rupnik pritiskao na seksualne radnje.

Rupnik, sada 68, bio je duhovni direktor zajednice časnih sestara u svojoj rodnoj Sloveniji pre nego što se preselio u Rim pre 30 godina, gde je kasnije došao do izražaja kao umetnik kada mu je papa Jovan Pavle II naručio da redizajnira kapelu u Vatikanu između 1996. -1999.

Nakon toga, pozvan je da ukrašava kapele širom sveta, a 2020. je predvodio velikoposne duhovne vježbe za papu Franju i visoke zvaničnike Vatikana.

Optužbe za seksualno zlostavljanje protiv njega prvi put su objavljene u italijanskim medijima prošlog novembra, što je dovelo do toga da je jezuitski štab priznao da je stavljen pod delimične sankcije, uključujući zabranu slušanja ispovesti i vođenja duhovnih obreda, 2019.

Jezuitski red je od tada otkrio da je doktrinarni odjel Vatikana ekskomunicirao Rupnika 2020. godine, ali je ukinuo tu sankciju u roku od mjesec dana nakon što se pokajao. Mesecima se ne zna gde se on nalazi i nije komentarisao navode. Jedna tužiteljka je rekla da veruje da je zlostavljao najmanje 20 časnih sestara.

U najnovijem otkriću koje je objavio Domani, Slovenka koja sada ima 58 godina rekla je da ju je Rupnik ubedio dok je bila tinejdžerka da se pridruži zajednici koju je on osnovao, a da ju je ozbiljno zlostavljao kada je imala 22 godine.

Koristio je ono što je ona nazvala psihološkom kontrolom nad njom da je natera na seksualne činove i upotrebio je „okrutnu psihološku, emocionalnu i duhovnu agresiju“ da je „uništi“, posebno nakon što je odbila da ima trosmerni seks.

Ponovljeni pokušaji da do Rupnika dođe preko njegove škole za versku umetnost u Rimu nisu bili uspešni i on nije odgovarao na poruke koje su tamo ostavljene.

Jezuitski zvaničnik u Rimu odbio je da odgovori na Rojtersov zahtev za komentar o najnovijim optužbama, dodajući da svako ko ima informacije o Rupniku može da se javi preko specijalnog komunikacionog kanala uspostavljenog prošlog meseca.

Iz jezuita su bili pozivi da se preispita kako su red i Vatikan postupali sa optužbama. Vatikan je pitanja o Rupniku uputio jezuitima.

Ranije ovog mjeseca slovenački jezuiti rekli su da vjeruju da su optužbe tačne i zatražili oproštaj.