Rusija će zabraniti preprodaju nafte pod zapadnim ograničenjem cijena

Rusija će zabraniti preprodaju nafte pod zapadnim ograničenjem cijena

Ruskim izvoznicima bi uskoro moglo biti zabranjeno da prodaju naftu kupcima prema zapadnom mehanizmu ograničenja cena, javio je Komersant, pozivajući se na izvore iz vlade.

Kako se navodi u izveštaju, Ministarstvo energetike je pripremilo nacrt uredbe kojom se ruska pravna i fizička lica obavezuju da izbegavaju odredbe o ograničenju cena nafte koje je obavezao Zapad u svojim ugovorima sa stranim kupcima. Oni će takođe morati da obezbede da se ovi kupci, uključujući trgovce i agente, pridržavaju ovog zahteva za dalju preprodaju ruske nafte.

Ugovori će takođe morati da prođu inspekciju u Federalnoj carinskoj službi. Ako agencija utvrdi bilo kakvo kršenje, posebno, bilo kakvo pominjanje gornje granice cena, može zabraniti izvoz proizvoda navedenih u ugovorima.

Nacrt dokumenta tek treba da odobri vlada, rekli su izvori novinama. Ministarstvo energetike za sada je odbilo da komentariše izveštaj.

Ograničenje cena ruske nafte, koje su uveli G7, EU i Australija, stupilo je na snagu 5. decembra. Njime se zapadnim kompanijama zabranjuje da pružaju osiguranje i druge usluge brodovima koji prevoze rusku naftu osim ako se teret ne kupi po ceni od 60 dolara po barelu ili ispod. Ograničenje bi moglo biti revidirano u martu, pošto se ruska nafta trenutno trguje ispod ovog nivoa. Zapadna koalicija će 5. februara uvesti i ograničenje cena ruskih naftnih derivata; međutim, njegovi detalji se još uvek raspravljaju.

Rusija se od početka protivila inicijativi za ograničenje cena. Prošlog meseca, predsjednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o zabrani isporuke ruske nafte i naftnih derivata stranim kupcima koji „direktno ili indirektno“ pominju ograničenje u svojim ugovorima. Zabrana će važiti pet meseci, od 1. februara do 1. jula 2023. Kremlj je precizirao da se uredba odnosi i na ugovore potpisane pre 1. februara, ako se u njima pominje gornja cena.