Francuska vlada još ne planira da prilagodi projekat penzione reforme, uprkos velikim protestima

Francuska vlada još ne planira da prilagodi projekat penzione reforme, uprkos velikim protestima

Francuska vlada ne planira da unosi izmene u projekat penzione reforme pre nego što ga podnese Narodnoj skupštini, uprkos velikim protestima širom zemlje.

Kako prenosi BFMTV, piše „Evropska istina“, ovo je u komentaru na TV kanalu rekao jedan od najviših savjetnika čije se ime ne pominje.

„Ovde ćemo morati da ostanemo nepokolebljivi. Pokazati slabost sada bi bilo pogubno“, prokomentarisao je zvaničnik.

Razmatranje projekta u specijalizovanoj komisiji trebalo bi da počne najkasnije 30. januara, tada se očekuje 50 dana skupštinske rasprave. Jedan od ministara, čiji je komentar ostao anoniman, uporedio je ovo kretanje projekta kroz zakonodavno telo sa brodom koji prolazi pored rta Horn (krajnja tačka Južne Amerike), „nakon čega će brod ili proći ili će se srušiti“.

Istovremeno, diskusije iza scene već prave pretpostavke o tome koje tačke izmene i dopune projekta se još mogu dogovoriti kada za to bude pogodan trenutak.

U četvrtak, 19. januara, protestne akcije u raznim francuskim gradovima okupile su od 1,1 milion do 2 miliona učesnika, sindikati i levičarske partije planiraju da ih nastave. Sledeće demonstracije planirane su za 31. januar.

Predložena reforma predviđa podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine. Vlada insistira da je to jedini način da se obezbedi održivost postojećeg sistema s obzirom na starenje stanovništva i produženje životnog veka.

Sindikati su ogorčeni što se time narušavaju zakonska prava radnika i predlažu dodatni porez na bogatstvo ili povećanje doprinosa poslodavaca za finansiranje penzija umesto podizanja starosne granice za odlazak u penziju. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je većina Francuza nezadovoljna povećanjem starosne granice za odlazak u penziju.