Tviter je izgubio 80% osoblja od Muskovog preuzimanja

Tviter je izgubio 80% osoblja od Muskovog preuzimanja

Preko 6.000 zaposlenih na Tviteru – oko 80 odsto radne snage kompanije – dalo je otkaz ili je otpušteno otkako je milijarder Elon Musk kupio kompaniju, izvestio je u petak CNBC, pozivajući se na podatke iz interne evidencije platforme.

Prema dokumentima, Tviter-ov broj zaposlenih sa punim radnim vremenom je smanjen na približno 1.300 aktivnih zaposlenih, sa oko 7.500 zaposlenih, koliko je kompanija imala pre otkupa. Manje od 550 onih koji i dalje rade su inženjeri sa punim radnim vremenom. Odeljenje za poverenje i bezbednost, koje je odgovorno za preporuke politike, dizajn i promene proizvoda, smanjilo se na manje od 20 radnika sa punim radnim vremenom.

Oko 1.400 zaposlenih i dalje dobija plate, ali se od njih više ne očekuje da ispunjavaju svoje obaveze u kompaniji. Mnogi od njih su dali ostavke kada je Musk zahtevao da se posvete njegovoj novoj viziji „tvrdog“ Tvitera 2.0, koja je uključivala duže radno vreme i prekid rada na daljinu.

Mask je preuzeo kompaniju krajem oktobra i skoro odmah počeo da otpušta osoblje, rekavši tada da je to neophodno kako bi se izbegao finansijski propast platforme. Njegov prvobitni plan je, međutim, bio da pusti samo oko 50% osoblja.

Bivši Tviter inženjer koji je tražio da ostane neimenovan rekao je za CNBC da će gubitak radnika verovatno otežati kompaniji da pouzdano održava uslugu dok gradi nove funkcije. On je rekao da je baza koda kompanije prevelika i raznolika i da će preostalim inženjerima biti teško da održavaju različite delove Tvitera u radnom stanju, jer im je potrebno poznavanje različitih platformi i programskih jezika.