Predsjednik Moldavije: Vodimo „ozbiljne razgovore“ u vjezi sa mogućim članstvom u NATO

Predsjednik Moldavije: Vodimo „ozbiljne razgovore“ u vjezi sa mogućim članstvom u NATO

Prema riječima predsjednika Moldavije Maje Sandua, u pozadini rata u Ukrajini, vlada razmatra mogućnost povlačenja iz neutralnog statusa i pridruživanja „većem savezu“.

Ona je to rekla u intervjuu za Politiko.

„Trenutno se vodi ozbiljna debata… o našoj sposobnosti da se odbranimo, da li to možemo sami, ili treba da postanemo deo većeg saveza. I ako mi kao zemlja dođemo do zaključka da treba da promjenimo neutralnost, to treba da bude kroz demokratski proces“, objasnio je predsednik Moldavije.

Sandu je naglasio da Kišinjevsko jačanje sopstvene odbrane, suprotno tvrdnjama Rusije, nije provokacija – posebno protiv nepriznatog Pridnjestrovlja.

„Moldavija je mirna zemlja. Nije Moldavija ta koja je započela rat protiv svojih suseda. Ruska propaganda je uspela da ubedi deo stanovništva da neutralnost znači da ne treba da ulažete u sektor odbrane, da neutralnost znači da morate ništa i nemate priliku da se branite, a ovo je pogrešno“, objasnila je ona.

Prema Sanduu, Moldavija je i dalje veoma „ranjiva” na ruski hibridni rat zbog propagande i dezinformacija i napomenuo da se njena zemlja nije suočila sa vojnim pretnjama zahvaljujući „hrabrosti i otpornosti Ukrajinaca”.

Suočili smo se sa čitavim nizom rizika, ali nijedan od njih ne može da se uporedi sa situacijom u Ukrajini i cenom koju plaćaju Ukrajinci“, rekao je lider Moldavije.

Moldavija nije članica NATO-a, ali sarađuje sa Alijansom, posebno učešćem u mirovnim snagama na delimično priznatom Kosovu. Pored toga, u decembru je po prvi put predstavnik zemlje učestvovao na decembarskom sastanku NATO-a u Bukureštu.