Brazilski ministar odbrane kaže da vojska nije direktno umješana u nerede u Braziliji

Brazilski ministar odbrane kaže da vojska nije direktno umješana u nerede u Braziliji

Brazilski ministar odbrane Žoze Musio izjavio je u petak da oružane snage te zemlje nisu direktno umešane u nerede pristalica bivšeg predsjednika krajnje desnice Žara Bolsonara koji su upali u vladine zgrade pozivajući na državni udar.

Predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva kritikovao je vojsku zbog neuspeha da zaustavi nerede 8. januara, nedelju dana nakon što je preuzeo dužnost, i rekao da nisu dali njegovoj vladi obaveštajne podatke o predstojećoj pobuni.

Mucio se u petak sastao sa Lulom i komandantima oružanih snaga u cilju smanjenja tenzija. On je rekao da se o neredima nije razgovaralo i da je na sastanku bilo reči o planovima za vojne nabavke i ulaganja u brazilsku odbrambenu industriju, uz prisustvo poslovnih lidera, rekao je ministar.

„Razumem da nije bilo direktnog učešća Oružanih snaga, ali ako je neko bio lično umešan (u nerede) to će biti ispitano“, rekao je Mucio novinarima posle sastanka.

On je rekao da bi istrage i kažnjavanje onih za koje se utvrdi da su vandalizirali vladine zgrade bile pravične.

Upad na zgradu vlade se neće ponoviti „jer će to Oružane snage predvidjeti“, rekao je Mucio.

Lula je prošle nedelje rekao da sumnja da je došlo do dosluha „ljudi u oružanim snagama“ i upitao se kako može da veruje vojnom osoblju u pogledu svog ličnog obezbeđenja nakon pobune.

Lula je ove nedelje uklonio vojne oficire iz svojih bezbednosnih podataka i njih će zameniti federalna policija, saopštila je njegova kancelarija.

Ranije je policija izvršila racije u pet brazilskih država i glavnom gradu Braziliji, ciljajući na ljude za koje se sumnja da su umešani u napade.