Prodavac namještaja Vaifair otpušta 1.750 radnih mjesta kako bi uštedio troškove

Prodavac namještaja Vaifair otpušta 1.750 radnih mjesta kako bi uštedio troškove

Online prodavac namještaja Vejfer Inc (V.N) saopštio je u petak da će otpustiti 1.750 radnih mesta, ili 10 odsto svoje radne snage, u cilju uštede troškova u vreme kada je uporno visoka inflacija pritiskala potrošačku potrošnju.

Vest je povećala njene akcije za čak 26% ​​na najviši nivo od preko četiri meseca od 48,94 dolara usred šireg rasta tržišta.

Prodavac sa sedištem u Bostonu pridružuje se rastućoj listi američkih kompanija – od tehnoloških giganata kao što su Alphabet Inc (GOOGL.O) i Microsoft Corp (MSFT.O) do prodavca kućne robe Bed Bath & Beiond Inc (BBBI.O) – koje imaju smanjili svoju radnu snagu i obuzdali potrošnju kako bi prebrodili ekonomski pad.

Vaifair je u petak saopštio da će otpuštanje radnih mesta uticati na 18 odsto korporativne radne snage, ili oko 1.200 zaposlenih. Kompanija je u avgustu saopštila da će otpustiti 870 radnih mesta.

Prethodno je izneo plan za uštedu od 1,4 milijarde dolara za smanjenje operativnih troškova usred slabljenja potražnje za njegovim nameštajem. Uključujući avgustovsko smanjenje radne snage, kompanija je u petak saopštila da deo plana za rad predstavlja oko 750 miliona dolara uštede.

„To je potez u pravom smeru da se struktura troškova kompanije prilagodi današnjem okruženju“, rekla je viši analitičar Anna Andreeva iz Needham & Co Inc, dodajući da Vaifair postaje sve fleksibilniji i agilniji.

Vall Street Journal je prvi objavio otkaze u četvrtak.

Vaifair je na dan 31. decembra 2021. imao 16.681 ekvivalent punog radnog vrijemena, prema regulatornom podnesku.