EU i Ukrajina su u žalosti zbog tragedije u Brovarima

EU i Ukrajina su u žalosti zbog tragedije u Brovarima

Šef Evropskog savjeta Šarl Mišel izrazio je saučešće ukrajinskom narodu zbog helikopterske tragedije u Brovarima, u kojoj je stradalo rukovodstvo Ministarstva unutrašnjih poslova i djeca, prenosi „Evropska istina“.

„Mi smo zajedno sa Ukrajinom u žalosti nakon tragične helikopterske nesreće u Brovarima. Ministar Denis Monastirski je bio veliki prijatelj EU. Izražavamo najdublje saučešće porodicama žrtava, predsedniku Zelenskom i premijeru Ukrajine Denisu. Šmihal, i narodu Ukrajine“, napisao je Mišel na svom Tviteru.

Saučešće je izrazila i šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

„Tragedija se dogodila u samom srcu ratom razorene Ukrajine. Izražavam iskreno saučešće porodicama žrtava, Vladimiru Zelenskom i cijeloj zemlji u vjezi sa padom helikoptera kod Brvara. Tugujemo sa vama“, napisala je ona. Tvitter.

U odvojenom tvitu, ambasador EU u Ukrajini Mati Masikas je napomenuo da je sa užasom saznao za tragediju.

„Sa užasom sam saznao za smrt ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Denisa Monastirskog i njegovog zamjenika Jevhena Jenjina. Bili su odlični saradnici i prijatelji. Moje najdublje saučešće porodicama i voljenima“, napisao je diplomata.

Komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson rekla je da je Monastirski „pravi ukrajinski heroj koji je hrabro i stoicistički vladao poslednjih godinu dana“.

Generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinovič-Burič izrazila je saučešće u vezi sa padom helikoptera u Brovarima u srijedu ujutro.

Premijerka Estonije Kaja Kalas i letonski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevičs prokomentarisali su pad helikoptera u Brovarima.

U padu helikoptera u Brovarima u Kijevskoj oblasti poginulo je najviše rukovodstvo Ministarstva unutrašnjih poslova: načelnik Ministarstva unutrašnjih poslova Denis Monastirski, njegov prvi zamenik Jevgenij Jenjin i državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova. Poslovi, Jurij Lubkovič. Ukupno 18 žrtava, uključujući 3 djece.