Odlaganja zbog vrućine i kiše izazivaju pustoš u rasporedu Australijan opena

Odlaganja zbog vrućine i kiše izazivaju pustoš u rasporedu Australijan opena

Snažna vrućina zaustavila je mečeve na otvorenom, naterala navijače da jure u hladovinu i testirala izdržljivost igrača tokom vrelog drugog dana na Australijan openu, prije nego što je kiša zavladala i dovela do preuranjene večernje sesije.

Organizatori su se pozvali na svoju politiku ekstremne vrućine oko tri sata tokom dnevne sesije, dok su temperature dostizale 36 stepeni Celzijusa (97F) i jaki naleti vjetra duvali su prostorom.

Turnirska skala toplotnog stresa, koja meri zračnu toplotu, vlažnost i temperaturu vazduha u hladu, prešla je svoj najviši prag od 5,0, zaustavivši 10 mečeva na otvorenom na grend slemu.

Međutim, igra se nastavila pod krovovima glavnih terena, a bivši teniser sveta Endi Marej se preznojavao pre nego što je pobedio Italijana Matea Beretinija u trileru od pet setova u Rod Lejver areni.

Francuskinja Karolin Garsija, koja je pobjedila Ketrin Sebov sa 6-3 6-0 na glavnom terenu pre Marejovog meča, rekla je da nije previše pogođena vrućinom.

„Moram da priznam da je na Rod Lejver Areni bilo prilično lepo. Očigledno je bilo toplo. Bilo je lepo biti u mogućnosti da hodaš malo u senci kada si mogao da serviraš, ali nisam to osećao (bilo je) tako toplo vreme“, rekao je Garsija.

„Ne znam da u gomili ima klima uređaja ili šta već, ali bilo je toplo, ali bilo je u redu.“

Igra na otvorenim terenima nastavljena je posle tri sata u 17 časova. po lokalnom vremenu (06:00 GMT) kada su se uslovi poboljšali, ali je bilo više frustracija navijača i kašnjenja za igrače kada je padala kiša.

Posle kratkog nastavka, pljuskovi su se vratili i organizatori su bili primorani da prekinu 11 utakmica — devet koji još nisu počeli — ostavljajući prepun raspored za sredu gde se očekuje još kiše.

Prekid vreline nisu pozdravili svi igrači, a Australijanac Džordan Tompson se smirio kada je njegov meč na trećem terenu prekinut kada je zaostajao za Amerikancem J.J. Vuk 6-3 1-3.

„Kada se to ikada desi?“ 88. svetski broj Tompson je lajao na sudiju.

„Bio sam ovde kada je bilo oko 45 stepeni.“

Temperatura je već dostigla 30 stepeni kada su mečevi počeli ujutru, a Kanađanka Leilah Fernandez je bila srećna što je ispratila francusku veteranku Alize Cornet u uzastopnim setovima u prvom meču na Trećem terenu.

Mislim da sam dobro postupio što sam upravljao svojim emocijama, a onda posebno upravljao vrućinom, trudio se da ne budem previše vruć“, rekao je Fernandez novinarima.

„Tako da sam bio srećan zbog toga.“

Ekstremna vrućina je karakteristika Australijan opena, koji se održava srijedinom leta, a igra se povrijemeno prekida, a organizatori imaju glavobolje.

Tennis Australia je promenila svoju politiku ekstremne toplote krajem 2018. nakon što su se igrači žalili na rizike po zdravlje i bezbjednost u okviru prethodnog sistema.

Novak Đoković je u vječernjim satima počeo svoj pohod ka rekordnoj 10. tituli na Australijan openu u hladnijim uslovima i propisno poslao Roberta Karbalesa Baenu.