Nepoverljivi dokumenti govore da broj NLO izvještaja Pentagonu raste

Nepoverljivi dokumenti govore da broj NLO izvještaja Pentagonu raste

U novom izveštaju Kongresu se kaže da je radna grupa Pentagona za NLO – sada poznata kao neidentifikovani vazdušni fenomeni ili UAP – obradila više izveštaja u poslednjih nekoliko godina nego u prethodnih 17 godina. Ali to ne znači da smo usred invazije vanzemaljaca.

Nepoverljivi izveštaj je ove nedelje izdala Kancelarija direktora nacionalne obaveštajne službe, ili ODNI, u saradnji sa Kancelarijom za rešavanje anomalija u svim domenima Ministarstva odbrane, ili AARO. Kancelarija je stvorena na osnovu mandata Kongresa, a ovonedeljni izveštaj služi kao ažuriranje preliminarne procene Pentagonovih UAP izveštaja izdatih 2021.

Ta procena kaže da je bilo 144 izveštaja koji se odnose na anomalije iz vazduha koje su primetili pripadnici vojnih službi između 2004. i 2021. „Bilo je 247 novih izveštaja i još 119 koji su ili otkriveni ili prijavljeni nakon vremenskog perioda preliminarne procene“, nedavno objavljen izveštaj kaže.

To dovodi do ukupno 510 izveštaja UAP-a od prošlog 30. avgusta.

Autori izveštaja kažu da je povećanje stope prijavljivanja „delimično zbog boljeg razumevanja mogućih pretnji koje UAP može predstavljati, bilo kao bezbednost opasnosti od leta ili kao potencijalne protivničke platforme za prikupljanje, a delimično zbog smanjene stigme oko UAP-a izveštavanje“.

U svakom slučaju, američki obaveštajni i vojni zvaničnici kažu da to vide kao dobru stvar. „Ovo povećano izveštavanje omogućava više mogućnosti za primenu rigorozne analize i rešavanje događaja“, kaže se u izveštaju.

Brig. General Pat Rajder, sekretar za štampu Pentagona, postavio je pitanje vazdušnih anomalija kao zabrinutost za nacionalnu bezbednost. „Bezbednost našeg servisnog osoblja, naših baza i instalacija i zaštita bezbednosti operacija SAD na kopnu, na nebu, moru i svemiru su najvažniji“, rekao je Rajder u saopštenju. „Mi ozbiljno shvatamo izveštaje o upadima u naš određeni prostor, kopno, more ili vazdušni prostor i ispitujemo svaki od njih.

Članovi Kongresa sa obe strane su pohvalili izveštaj, ali su pozvali na još veću transparentnost. Senator Marko Rubio, R-Fla., rekao je da „treba učiniti više … da se postojeći senzori koriste za prikupljanje i analizu više podataka o UAP-ovima“, dok je senator Mark Varner, D-Va., rekao da se raduje nastavku saradnje „dok radimo na fokusiranju resursa na izveštaje UAP-a koji ostaju neokarakterisani i nepripisani.“

Neklasifikovana verzija izveštaja ne sadrži detalje ni o jednom slučaju. Takvi detalji su dati samo u poverljivom izveštaju Kongresu. Ali neklasifikovana verzija pruža pregled 366 novoidentifikovanih viđenja. Za više od polovine izveštaja je provizorno utvrđeno da pokazuju „neupadljive karakteristike“:

26 je okarakterisano kao uzrokovano dronovima ili uređajima sličnim dronu.

163 su okarakterisane kao uzrokovane balonima ili sličnim predmetima.

Šest je pripisano neredu, kao što su ptice, vremenski događaji, plastične kese ili drugi otpad iz vazduha.

To ostavlja 171 izveštaj koji su bili „nekarakterisani i nepripisani“. Čini se da neki od fenomena opisanih u tim još uvek misterioznim izveštajima uključuju „neobične karakteristike leta ili performanse i zahtevaju dalju analizu“, navodi se u izveštaju o stanju. Ali barem bi se neke od anomalija mogle pripisati greškama senzora ili drugim ne tako misterioznim uzrocima.

„Mnogim izveštajima nedostaje dovoljno detaljnih podataka da bi se omogućilo pripisivanje UAP-a sa velikom sigurnošću“, navodi se u izveštaju. Posedovanje veće baze podataka o viđenjima moglo bi da pomogne istražiteljima da reše dugotrajne misterije.

U izveštaju se navodi da nijedan od prijavljenih susreta sa UAP-om nije uključivao sudare ili štetne posledice po zdravlje. U izveštaju nema ničega što se bavi mogućnošću da vanzemaljci mogu da igraju ulogu u bilo kom od UAP incidenata – ali prošle godine, tokom saslušanja u Kongresu, zvaničnici Pentagona su rekli da nisu videli ništa što bi izgledalo „nezemaljsko“ u poreklo.

Ovonedeljno ažuriranje je dobilo mešovite kritike od ljudi koji pomno prate problem UAP/NLO. Kristofer Melon, bivši zvaničnik Pentagona, pozdravio je činjenicu da „pitanje UAP-a dobija na snazi i prihvatanje u vladi“ – posebno kada je u pitanju svest o bezbednosnim izazovima koje predstavljaju dronovi, uključujući dronove za nadzor za koje se smatra da ih Kina .

Međutim, Melon je rekao da jezik u izveštaju pokazuje „jedinstvenu i neobičnu sposobnost vlade SAD da transformiše inherentno fascinantnu temu u uznemirujući birokratski žargon“.

Avi Loeb, astrofizičar sa Harvarda koji predsedava Breakthrough Starshot Advisori Committee i napisao je kontroverznu knjigu o mogućnosti inteligentnog vanzemaljskog života, rekao je da će najzanimljivije informacije o viđenjima UAP-a verovatno ostati poverljive i skrivene od pogleda javnosti.

„Čak i ako je jedan objekat od 510 prijavljenih UAP vanzemaljskog porekla i ovaj objekat ne predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost, njegova identifikacija će biti najvažnije otkriće koje je čovečanstvo ikada napravilo“, napisao je Loeb u svojoj objavi na Medijumu.

„Izvještaj ODNI je stoga komplementaran radu naučnika. Intrigantan je u upozoravanju naučne zajednice na anomalne objekte, ali ne pruža dovoljno dokaza o prirodi UAP-a koji se može kretati, ubrzavati ili izgledati drugačije od naših tehnoloških uređaja. .“

Koliko vredi, NASA je prošle godine stvorila nezavisni panel za procenu nevojnih izveštaja o viđenju UAP-a. Očekuje se da će taj panel objaviti svoje nalaze sredinom 2023. godine.

Tokom foruma za diskusiju prošlog oktobra, činilo se da je administrator NASA-e Bill Nelson ostao otvoren kada su ga pitali o izgledima za inteligentni život izvan Zemlje. „Moje lično mišljenje je da je Univerzum tako velik, a sada postoje čak i teorije da možda postoje i drugi univerzumi“, rekao je on.

„I ako je to slučaj, ko sam ja da kažem da je planeta Zemlja jedina lokacija oblika života koji je civilizovan i organizovan poput naše?“