Novo održivo rešenje za energetske potrebe

Novo održivo rešenje za energetske potrebe

Potrošnja energije je u porastu na globalnom nivou, uprkos naporima da se poveća energetska efikasnost. Sa ograničenim resursima i negativnim ekološkim i društvenim uticajima povezanim sa tradicionalnom proizvodnjom energije, istraživači istražuju nove alternative za zadovoljenje energetskih potreba.

Nova studija objavljena u International Journal of Energi Optimization and Engineering (IJEOE) analizira upotrebu sistema trigeneracije, tehnike za proizvodnju tri korisna izlaza (struja, toplota i hlađenje) istovremeno iz jednog ili više energetskih ulaza, koji hvata otpad. energije u proizvodnom procesu i ponovo je koristi, kao rešenje za izolovano tropsko ostrvo. Studija poredi tradicionalne sisteme za proizvodnju energije, koji ne uključuju rekuperaciju energije, sa trigeneracionim sistemom sa apsorpcionim hladnjakom.

Rezultati studije pokazuju da je implementacija trigeneracionog sistema na ovom izolovanom sistemu velike potrošnje energije izvodljiva i poželjnija sa ekonomskog stanovišta. Trigeneracioni sistem ne samo da smanjuje potrošnju primarnih energetskih resursa, već i smanjuje ekološke i društvene uticaje proizvodnje energije.

Istraživanje naglašava potencijal za trigeneracijske sisteme kao održivo rešenje za zadovoljavanje energetskih potreba na izolovanim lokacijama van mreže. Kako su resursi i primarne energije ograničeni, a tehnologije proizvodnje energije imaju ekološki i društveni uticaj na proizvodnju i istraživanje, ova studija sugeriše da je trigeneracija održiva alternativa tradicionalnim sistemima proizvodnje energije.