Uhapšen najtraženiji šef mafije u Italiji

Uhapšen najtraženiji šef mafije u Italiji

Italijanska policija uhapsila je najtraženijeg mafijaškog bosa u zemlji, Matea Mesinu Denara. Vlasti veruju da je vođa sicilijske Koza nostre bio umešan u seriju ubistava visokog profila početkom 1990-ih.

Denaro, za koga zvaničnici kažu da boluje od raka, uhapšen je u ponedeljak dok se lečio u privatnoj bolnici u Palermu. Policija je saopštila da je 60-godišnjak prošle godine operisan i da je nakon toga bio na nekoliko sastanaka pod lažnim imenom.

Na snimcima koje je objavila policija vidi se kako Denara odvode iz bolnice od strane dvojice karabinjera do crnog kombija, gde ga je čekao detalj operativaca specijalnih snaga.

Šef mafije je potom odveden, sa nekoliko policijskih automobila u vuči.

Denaro je u odsustvu osuđen na doživotnu kaznu iza rešetaka zbog učešća u ubistvima antimafijaških tužilaca Đovanija Falkonea i Paola Borselina 1992. godine. Zločini su u to vreme izazvali negodovanje javnosti i videli su italijanske vlasti da udvostruče svoj obračun protiv Koza Nostre.

Zločinac je takođe optužen da stoji iza smrtonosnih bombaških napada 1993. u Firenci, Rimu i Milanu, koji su odneli deset života.

Vlasti takođe veruju da je šef mafije igrao ulogu u kidnapovanju 12-godišnjeg dečaka Đuzepea Di Matea iste godine. Koza nostra se nadala da će odvratiti svog oca od svedočenja protiv mafije. Dečak je proveo dve godine u zatočeništvu pre nego što je zadavljen, a telo mu je potom rastvoreno u kiselini.

Nedavno je u septembru 2022. italijanska policija otkrila da je Denaro još uvek u stanju da izdaje naređenja i utiče na način na koji je vođena kriminalna organizacija u oblasti oko grada Trapanija.

Komentarišući vest o hapšenju mafije visokog profila, italijanski premijer Đorđa Meloni rekao je da njegovo hapšenje predstavlja „veliku pobedu za državu“.

Marija Falkone, sestra sudije ubijenog 1992, izjavila je da je hapšenje još jedan dokaz da je mafija „konačno osuđena na poraz u sukobu sa demokratskom državom“ uprkos „zabludi o svemoći“.