Džihadi otimaju najmanje 50 žena u Burkini Faso

Džihadi otimaju najmanje 50 žena u Burkini Faso

Najmanje 50 žena oteli su islamski ekstremisti u sjevernom regionu Sahela u Burkini Faso, rekao je lokalni zvaničnik u ponedeljak.

Otmice su se dogodile 12. i 13. januara otprilike 15 kilometara (9 milja) od grada Arbinda u provinciji Soum, rekao je u saopštenju guverner Sahela potpukovnik P.F. Rodolphe Sorgho.

Žene su kidnapovale dok su bile na selu i sakupljale divlje voće, rekao je on.

Zapadnoafrička nacija je preplavljena džihadskim nasiljem povezanim sa Al Kaidom i grupom Islamska država koja je ubila hiljade i raselila skoro 2 miliona ljudi. Neuspeh uzastopnih vlada da zaustave borbu izazvao je široko rasprostranjeno nezadovoljstvo i pokrenuo dva vojna udara 2022. godine — poslednji protiv prvog vojnog režima koji je preuzeo vlast.

Međutim, sadašnja vojna hunta, koja je preuzela vlast u septembru obećavajući da će obnoviti bezbednost, još uvek se bori da zaustavi nasilje.

U drugoj nedelji januara zabeleženo je ukupno 116 bezbednosnih incidenata, prema izveštaju o internoj bezbednosti za humanitarne grupe koji je ugledao Asošiejted pres. To predstavlja povećanje od više od 60% u odnosu na poslednju nedelju decembra.

Ekstremisti su opsedali gradove širom zemlje, sprečavajući ljudima i robi da se slobodno kreću. Grad Arbinda je godinama pod blokadom džihada, što žene čini ranjivijim na napade ako pokušaju da odu, kažu grupe za ljudska prava.

„To je veoma zabrinjavajući i ozbiljan razvoj događaja u Burkini Faso koji razotkriva ranjivost žena u područjima pod blokadom“, rekla je Usman Dijalo, istraživač u regionalnoj kancelariji Amnesti internešenela za Zapadnu i Centralnu Afriku.

„Prava civila i njihova prava na život moraju štititi sve strane u sukobu. Potrebno je više pažnje i više zaštite civila od strane vlade u ovim opkoljenim gradovima, ali i (a) prilagođenog pristupa zaštiti žena i djevojaka“, rekao je on.