Rusija i Bijelorusija započele zajedničke vježbe vazduhoplovstva

Rusija i Bijelorusija započele zajedničke vježbe vazduhoplovstva

Rusija i Bijelorusija započele su u ponedeljak zajedničke vazduhoplovne vežbe, vežbu koja naglašava bliske odbrambene veze između dva savjeznika usred borbi u susednoj Ukrajini.

Ministarstvo odbrane Belorusije saopštilo je da je Rusija rasporedila svoje ratne avione u Belorusiju na manevre, koji će trajati do 1. februara. Napomenulo je da će sve vazdušne baze i poligoni zemlje biti uključeni u vežbe.

Vežba će obuhvatiti zajedničke vazdušne patrole, akcije podrške kopnenim snagama, vazdušno-desantne operacije, vazdušno izviđanje i transportne letove, saopštilo je ministarstvo. Nije pomenuo broj aviona koji će biti uključeni u vežbe.

Prošle godine su Rusija i Belorusija najavile plan za modernizaciju beloruskih aviona kako bi bile nuklearne, a predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je u decembru rekao da se beloruske posade obučavaju sa Rusijom za upravljanje tim avionima, koji će morati da budu modifikovani da nose nuklearno oružje. .

Ruske trupe su 24. februara iskoristile teritoriju Belorusije da uđu u Ukrajinu sa severa. Ukrajina kaže da je zadržala snage duž granice zemlje sa Belorusijom kako bi odbranila sve potencijalne upade u budućnosti.

Pentagon je prošle nedelje saopštio da nije video kretanje ruskih trupa u Belorusiji koje bi ukazivalo na neposredan napad.