Nepal tuguje nakon što je u padu aviona poginulo najmanje 68 ljudi

Nepal tuguje nakon što je u padu aviona poginulo najmanje 68 ljudi

U Nepalu je u ponedeljak počeo nacionalni dan žalosti, dan nakon što se avion srušio pri pokušaju sletanja na novootvoreni aerodrom, pri čemu je poginulo najmanje 68 od 72 osobe u avionu. Spasioci su se spustili niz klisuru dugu 300 metara (984 stopa) kako bi nastavili potragu. Još dva tijela pronađena su u ponedeljak ujutro.

Vojska, policija i spasioci takođe pretražuju ostatke u potrazi za snimačem podataka o letu. Ostaje nejasno šta je izazvalo nesreću, najsmrtonosniju avionsku nesreću u himalajskoj zemlji u poslednje tri decenije.

Svedok koji je snimio snimak pada aviona sa svog balkona rekao je da je video kako avion leti nisko pre nego što je iznenada skrenuo ulevo. „Video sam to i bio sam šokiran… Mislio sam da će danas sve biti gotovo ovde nakon što se sruši, i ja ću biti mrtav“, rekao je Divas Bohora. Nakon što se srušio, izbio je crveni plamen i zemlja se snažno zatresla, poput zemljotresa, rekao je Bohora. „Uplašio sam se. Videvši tu scenu, uplašio sam se.”

Drugi svedok je rekao da je video kako se letelica silovito vrti u vazduhu nakon što je počela da se spušta na sletanje, posmatrajući sa terase svoje kuće. Konačno, rekao je Gaurav Gurung, avion je pao nosom sa leve strane i srušio se u klisuru.

Uprava za civilno vazduhoplovstvo Nepala saopštila je da je letelica poslednji put stupila u kontakt sa aerodromom u blizini klisure Seti u 10:50 ujutro pre nego što se srušila.

Dvomotorni avion ATR 72, kojim upravlja nepalski Ieti Airlines, takmičio se u 27-minutnom letu od glavnog grada Katmandua do Pokhare, 200 kilometara (125 milja) zapadno. U njemu je bilo 68 putnika, uključujući 15 stranih državljana, kao i četiri člana posade, navodi se u saopštenju Uprave za civilno vazduhoplovstvo Nepala. Među strancima je bilo pet Indijaca, četiri Rusa, dva Južnokorejca i po jedan iz Irske, Australije, Argentine i Francuske.

Tela se čuvaju u Pokhari akademiji zdravlja i nauke, Zapadnoj bolnici. Gjan Khakda, portparol policije u okrugu, rekao je da je identifikovano 31 tijelo i da će biti predato porodici nakon što zvaničnici završe obdukciju. Tela stranaca i ona koja su neprepoznatljiva biće poslata u Katmandu na dalju istragu.

U nedelju je Tviter bio preplavljen slikama koje su prikazivale oblake dima kako suklja sa mesta nesreće, oko 1,6 kilometara (skoro milju) udaljenog od međunarodnog aerodroma Pokhara. Trup aviona je podeljen na više delova koji su bili razbacani niz klisuru.

Nekoliko sati po mraku, mnoštvo posmatrača ostalo je u gužvi oko mesta nesreće u blizini aerodroma u letovalištu Pokhara dok su spasilački radnici češljali olupinu na ivici litice i u klancu ispod.

Lokalni stanovnik Bišnu Tivari, koji je požurio na mesto nesreće u blizini reke Seti da pomogne u potrazi za leševima, rekao je da su spasilačke napore ometali gust dim i bukti požar.

„Plamen je bio toliko vreo da nismo mogli da priđemo olupini. Čuo sam čoveka kako vapi za pomoć, ali zbog plamena i dima nismo mogli da mu pomognemo“, rekao je Tivari.

Na međunarodnom aerodromu Tribhuvan u Katmanduu, članovi porodice izgledali su izbezumljeni dok su čekali informacije.

Premijer Pushpa Kamal Dahal požurio je na aerodrom nakon nesreće i formirao komisiju za istragu nesreće.

„Incident je bio tragičan. Pune snage nepalske vojske, policije su raspoređene za spasavanje“, rekao je on.

Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje navelo je u saopštenju da još uvek pokušava da potvrdi sudbinu dvojice južnokorejskih putnika i da je poslalo osoblje na lice mesta. Ambasador Rusije u Nepalu Aleksej Novikov potvrdio je smrt četvorice ruskih državljana koji su se nalazili u avionu.

Omar Gutijerez, guverner argentinske provincije Neuken, napisao je na svom zvaničnom nalogu na Tviteru da je argentinski putnik na letu bio Dženet Palavečino iz njegove provincije.

Na Fejsbuk stranici Palavecino piše da je ona bila menadžerka hotela Suizo u gradu Neukuen. Sebe je opisala kao zaljubljenicu u putovanja i avanturistički turizam.

Pokhara je kapija ka stazi Anapurna, popularnoj pešačkoj stazi na Himalajima. Novi međunarodni aerodrom u gradu počeo je sa radom pre samo dve nedelje.

Tip aviona koji je uključen, ATR 72, koristile su aviokompanije širom sveta za kratke regionalne letove. Predstavljen kasnih 1980-ih od strane francuskog i italijanskog partnerstva, ovaj model aviona je tokom godina bio uključen u nekoliko smrtonosnih nesreća.

Na Tajvanu su se dogodile dve ranije nesreće u kojima su učestvovali avioni ATR 72-500 i ATR 72-600 u razmaku od samo nekoliko meseci.

U julu 2014, let TransAsia ATR 72-500 srušio se dok je pokušavao da sleti na slikoviti arhipelag Penghu između Tajvana i Kine, pri čemu je poginulo 48 ljudi. ATR 72-600 kojim upravlja ista tajvanska avio-kompanija srušio se ubrzo nakon poletanja u Tajpeju u februaru 2015. nakon što mu je jedan od motora otkazao, a drugi je ugašen, očigledno greškom.

U nesreći 2015. godine, snimljenoj na dramatičnom snimku koji pokazuje kako avion udara u taksi dok je izleteo van kontrole, poginule su 43 osobe i navelo je vlasti da na neko vreme prizemlje sve avione ATR 72 registrovane na Tajvanu. TransAzija je obustavila sve letove 2016. i kasnije je prestala sa radom.

ATR je u tvitu identifikovao avion koji je učestvovao u nesreći u nedelju kao ATR 72-500. Prema podacima o praćenju aviona sa fliradar24.com, letelica je bila stara 15 godina i „opremljena starim transponderom sa nepouzdanim podacima“. Prethodno su njime leteli indijski Kingfišer erlajns i tajlandski Nok er pre nego što ga je Jeti preuzeo 2019. godine, prema zapisima na Airfleets.net.

Ieti Airlines ima flotu od šest aviona ATR72-500, rekao je portparol kompanije Sudarshan Bartaula.

Nepal, dom osam od 14 najviših planina na svetu, uključujući Mont Everest, ima istoriju vazdušnih nesreća. Prema bazi podataka o bezbednosti u vazduhoplovstvu Fondacije za bezbednost letenja, u Nepalu su se dogodile 42 avionske nesreće sa smrtnim ishodom od 1946. godine.

Prema izveštaju o bezbednosti nepalske Uprave za civilno vazduhoplovstvo iz 2019. godine, „neprijateljska topografija“ zemlje i „različiti vremenski obrasci“ bili su glavni izazovi u vezi sa operacijama avijacije u zemlji, što je takođe rezultiralo „brojem nesreća“ sa malim avionima. U izveštaju se navodi da su se takve nesreće dogodile na aerodromima koji su imali kratke trake piste za poletanje i sletanje i da je većina nastala zbog greške pilota.

U izveštaju se dodaje da je 37 odsto svih avionskih nesreća u Nepalu između 2009. i 2018. bilo posledica greške pilota, a 50 odsto svih avionskih nesreća dogodilo se kada su avioni bili u „fazi letenja na putu“. Ove nesreće ne uključuju helikoptere i rekreativne avione.

Nedeljna nesreća najsmrtonosnija je u Nepalu od 1992. godine, kada je svih 167 ljudi u avionu Pakistanske internešenel erlajnsa poginulo kada je uleteo u brdo dok je pokušavao da sleti u Katmandu.

Evropska unija je od 2013. zabranila avio-kompanijama iz Nepala da lete u 27-člani blok, navodeći kao razlog slabe bezbednosne standarde. U 2017, Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva navela je poboljšanja u nepalskom sektoru vazduhoplovstva, ali EU nastavlja da zahteva administrativne reforme.