U Peruu proglašeno vanredno stanje usred smrtonosnih protesta

U Peruu proglašeno vanredno stanje usred smrtonosnih protesta

Peruanska vlada uvjela je vanredno stanje u brojnim provincijama u pokušaju da se izbori sa nasilnim antivladinim protestima. Južnoameričku zemlju zahvatili su nemiri od početka decembra 2022. godine, kada je predsednik Pedro Kastiljo smenjen sa funkcije i uhapšen zbog optužbi za korupciju.

Pristalice bivšeg predsednika, koje tvrde da je svrgavanje bila državni udar, od tada izlaze na ulice i sukobljavaju se sa snagama bezbednosti. Kastiljo je negirao bilo kakvu nepravdu, insistirajući na tome da su njegovo uklanjanje orkestrirali njegovi politički protivnici.

Dekret o uvođenju vanrednog stanja objavljen je u službenim dnevnim novinama Perua, Diario Oficial El Peruano, kasno u nedelju.

Uredba je stupila na snagu 15. januara i trajaće trideset dana. Pokriva tri regiona, tri pokrajine i jedan okrug, uglavnom na jugu zemlje. Glavni grad Lima i okolna područja su među njima. U meru je uključeno i pet velikih autoputeva.

Tamo gde je na snazi vanredno stanje, nacionalna policija Perua je zadužena za održavanje reda uz podršku vojske.

Uredbom je lokalnim stanovnicima zabranjeno da se okupljaju u grupama, dok snage bezbednosti mogu da ih privedu ako smatraju da je potrebno, a mogu i da uđu i pretresu domove.

Štaviše, policijski čas je uveden od 20:00 do 4:00 ujutru deset dana u južnom departmanu Puno. Restrikcije su uvedene nakon što je u nasilnim sukobima u regionu poginulo 18 ljudi. Određeni izuzeci su predviđeni za kupovinu hrane ili traženje medicinske pomoći, a radnicima u nizu kritičnih profesija takođe je dozvoljeno da se slobodno kreću.

Predsednica Dina Boluarte se u petak izvinila naciji za nasilje koje je do sada odnelo 47 života.

Ona je, međutim, insistirala da neće podneti ostavku, i tvrdi da su „strani provokatori i infiltratori” možda imali ulogu u smrtonosnim nemirima.