Najmanje jedan je ubijen u eksplozijama koje su bile usmjerene na trupe u centralnoj Somaliji

Najmanje jedan je ubijen u eksplozijama koje su bile usmjerene na trupe u centralnoj Somaliji

Jedna osoba je poginula, a najmanje šestoro je povređeno u samoubilačkom napadu automobilom bombom na kontrolnom punktu na kom su radile trupe somalijske vlade u centralnom regionu Hirana u subotu, rekli su svedoci, deo dvostrukog samoubilačkog napada automobilom. .

Militantna grupa Al Šabab preuzela je odgovornost za napade, koji su, prema rečima svedoka, izbili gotovo istovrijemeno, dodajući da su gađali vojne baze u gradovima Džalalaksi i Bulobarde u Hiranu.

Vojnici savezne vlade i savezničke klanove milicije pokrenuli su veliku ofanzivu protiv Al Šababa prošlog avgusta. Grupa je uzvratila nizom napada nakon što su proterani sa nekih teritorija.

„Autobomba samoubica eksplodirala je na kontrolnom punktu vladinih snaga u blizini mosta“, rekao je Seinab Abdulahi, prodavac u Jalalaksi, koji je izbrojao jedno telo i šest povređenih žrtava.

Policija i vladini zvaničnici nisu odmah bili dostupni za komentar.

Vladine snage pucale su na automobil u kojem je bio drugi eksploziv, rekao je Husein Abdiasis, drugi stanovnik Džalalaksija, u pokušaju da zaustave napadače.

„Posle prve eksplozije, čuli smo pucnjavu, a zatim još jednu eksploziju“, rekao je on.

Al Šabab vodi pobunu protiv somalijske vlade od 2007. godine, sa ciljem da sprovede svoje striktno tumačenje islamskog zakona.

U prošlosti je bila potisnuta vladinim ofanzivama, samo da bi se pregrupisala i vratila u područja koja vojska nema kapacitet da zadrži.