Bivši brazilski predsjednik biće pod istragom zbog nereda

Bivši brazilski predsjednik biće pod istragom zbog nereda

Vrhovni sud Brazila odobrio je u petak zahtjev kancelarije glavnog tužioca za istragu protiv bivšeg predsednika Jaira Bolsonara zbog sumnje da je podsticao nerede u prijestonici.

Bolsonarove pristalice u nedjelju su upali i opljačkali zgrade u Braziliji u kojima se nalaze predsednička kancelarija, parlament i Vrhovni sud – u znak protesta zbog ishoda veoma spornih predsedničkih izbora u oktobru, na kojima je levičarski političar Luiz Inasio Lula da Silva pobedio kao žilet margina manja od 2% glasova.

Bolsonaro je 10. januara na Fejsbuku postavio video u kojem regionalni zvaničnik tvrdi da „Lulu nije izabrao brazilski narod“. Sudija Aleksandar de Moraes rekao je u saopštenju da je postavljanjem sada izbrisanog video snimka koji dovodi u pitanje zakonitost glasanja, „Bolsonaro javno podsticao na počinjenje zločina“. On je dodao da, iako je video postavljen dva dana nakon napada u Braziliji, postoji „veza“ između poruke koju je širio bivši predsednik i nasilja.

„Važno je istaći da je bivši predsednik Žair Bolsonaro više puta učestvovao u istom ponašanju za koje se sada vodi istraga“, napisao je de Moraes.

Sudija je zatražio da matična kompanija Fejsbuka, Meta, sačuva sporni video kako bi istražitelji mogli da analiziraju njegov uticaj. De Moraes nije naredio da se Bolsonaro odmah ispita, rekavši da će saslušanje o tome biti održano kasnije. Bolsonaro je trenutno van zemlje.

Bolsonaro, bivši vojni kapetan, osudio je nasilje u ponedeljak. „Mirne demonstracije, u okviru zakona, deo su demokratije. Ali pljačke i invazije na javne zgrade kakve smo videli danas, poput dela levice 2013. i 2017. godine, nisu u okviru pravila“, napisao je bivši predsednik na Tviteru, misleći na prošle nerede u Braziliji.

Lula, koji je položio zakletvu 1. januara, sugerisao je da su izgrednicima možda pomogli zvaničnici. „Smireno ćemo istražiti da vidimo šta se zaista dogodilo“, rekao je ove nedelje.

Do nereda u Braziliji došlo je dva dana nakon druge godišnjice osvajanja američkog Kapitola od strane pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa 6. januara 2021. To je navelo medije da povuku dodatne paralele između Trampa i Bolsonara, kao što su dvojica lidera često upoređivani u prošlosti zbog svog stila i retorike.