Iran pogubio britansko-iranskog državljanina, Velika Britanija osuđuje „varvarski“ čin

Iran pogubio britansko-iranskog državljanina, Velika Britanija osuđuje „varvarski“ čin

Iran je pogubio britansko-iranskog državljanina koji je nekada bio zamenik ministra odbrane, izvestilo je u subotu njegovo pravosuđe, prkoseći pozivima Londona za njegovo oslobađanje nakon što mu je izrečena smrtna kazna zbog optužbi za špijuniranje za Britaniju.

Britanija, koja je proglasila slučaj protiv Alireze Akbarija politički motivisanim, osudila je pogubljenje i rekla da neće ostati neprikosnovena.

Premijer Riši Sunak nazvao je to „bezdušnim i kukavičkim činom koji je izvršio varvarski režim bez poštovanja ljudskih prava sopstvenog naroda“.

Novinska agencija iranskog pravosuđa Mizan izvestila je o pogubljenju rano u subotu, ne navodeći kada se ono dogodilo. Kasno u petak, britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli rekao je da Iran ne sme da izvrši kaznu – poziv koji je ponovio Vašington.

Alireza Akbari, koja je osuđena na smrt pod optužbom za korupciju na zemlji i opsežnu akciju protiv unutrašnje i spoljne bezbednosti zemlje kroz špijunažu za obaveštajnu službu britanske vlade… pogubljena je“, rekao je Mizan.

Izveštaj je optužio Akbarija, uhapšenog 2019. godine, da je primio uplate od 1.805.000 evra, 265.000 funti i 50.000 dolara za špijuniranje.

U audio snimku koji je navodno iz Akbarija emitovao BBC Persian u sredu, on je rekao da je priznao zločine koje nije počinio nakon opsežne torture.

Sunak je na Tviteru rekao da je „zaprepašćen pogubljenjem“. Pametno je rekao u izjavi da „neće ostati neprikosnoveno“. „Pozvaćemo iranskog otpravnika poslova da jasno pokažemo naše gađenje prema iranskim akcijama.

Britanske izjave o slučaju nisu se bavile optužbama Irana da je Akbari špijunirao za Britaniju.

Iranski državni mediji objavili su u četvrtak video snimak za koji su rekli da pokazuje da je Akbari igrao ulogu u ubistvu najvećeg iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fakhrizadeha, ubijenog u napadu izvan Teherana 2020. za koji su vlasti tada okrivile Izrael.

Na snimku, Akbari nije priznao da je umešan u atentat, ali je rekao da je britanski agent tražio informacije o Fakhrizadehu.

Iranski državni mediji često emituju navodna priznanja osumnjičenih u politički optuženim slučajevima.

Akbari je bio blizak saveznik Alija Šamkanija, sada sekretara iranskog Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost, koji je bio ministar odbrane od 1997. do 2005. godine, kada je Akbari bio njegov zamenik.

Odražavajući pogoršanje iranskih veza sa Zapadom, odnosi Londona i Teherana su se pogoršali poslednjih meseci pošto su zastali napori da se oživi iranski nuklearni pakt iz 2015, čiji je Britanija članica.

Britanija je takođe kritična prema gušenju antivladinih protesta od strane Islamske Republike, izazvane smrću mlade iransko-kurdske žene u pritvoru u septembru.

Britanski ministar spoljnih poslova rekao je u četvrtak da Britanija aktivno razmatra zabranu iranske Revolucionarne garde kao terorističke organizacije, ali nije donela konačnu odluku.

Iran je izrekao desetine smrtnih kazni u sklopu suzbijanja nereda, pogubivši najmanje četiri osobe.

U audio snimku koji je emitovao BBC Persian, Akbari je rekao da je dao lažna priznanja kao rezultat torture.

„Sa više od 3.500 sati torture, psihodelika i metoda fiziološkog i psihološkog pritiska, oduzeli su mi volju. Doveli su me do ivice ludila… i silom oružjem i pretnjama smrću naterali da dajem lažna priznanja. ,“ rekao je.