Umro je Pol Džonson, britanski istoričar

Umro je Pol Džonson, britanski istoričar

Britanski pisac, istoričar i novinar Pol Džonson, koji je svoju vernost promenio sa levice da bi podržao Margaret Tačer i konzervativce, preminuo je u četvrtak posle duge bolesti, objavio je njegov sin na društvenim mrežama. Imao je 94 godine.

Kao plodan pisac, Džonson je proizveo više od 50 knjiga i brojne članke koji obuhvataju istoriju, biografiju i putovanja. Pišući više za javnost nego za kritičare, njegovi subjekti su se kretali od Isusa do Bitlsa, a njegovi naslovi uključuju „Rađanje modernog: svetsko društvo 1815-1830“, „Istorija modernog sveta od 1917. do 1980-ih,“ “ i „Potraga za Bogom: lično hodočašće.“

Rođen 2. novembra 1928. u Mančesteru, Engleska, Džonson se školovao na Stoniherst koledžu, jezuitskoj osnovnoj i srednjoj školi, i na Univerzitetu u Oksfordu, gde je upoznao Tačer i studirao kod levičarskog istoričara i novinara A.J.P. Tailor.

Nakon diplomiranja, Džonson je služio u britanskoj vojsci, sa sedištem uglavnom u Gibraltaru. Odsluženje vojnog roka mu je pomoglo da se zaposli u pariskom časopisu „Realites“, a kasnije je imenovan za pariskog dopisnika Nev Statesman, britanskog časopisa za aktuelna pitanja. Džonson je nastavio da radi za časopis kada se vratio u London i bio njegov urednik od 1965. do 1970. godine.

Tokom 1970-ih Džonson je postao sve konzervativniji u svojim pogledima i počeo je da zastupa Tačerovu poruku o manje vlade i manje poreza.

„Sedamdesetih godina prošlog veka Britanija je bila na kolenima. Levica nije imala odgovore“, napisao je Džonson na svojoj veb stranici dok je objašnjavao svoju odluku. „Postao sam zgrožen nadmoćnim sindikatima koji su uništavali Britaniju.

Nakon što je Tačer 1979. izabrana za premijera, ponudio je savete o zakonima koji ograničavaju moć sindikata i postao jedan od njenih pisaca govora.

„Odmah me je privukla“, priseća se Džonson.

Džonsonovi stavovi su ponekad bili kontroverzni, kao kada je Li Kvan Ju, osnivača modernog Singapura, stavio na vrh svoje liste najvećih političkih ličnosti 20. veka. Li je Singapur pretvorio u jednu od „najbogatijih, najsigurnijih, najuređenijih i razumnih zemalja na svetu“, napisao je Džonson, ignorišući one koji su ga kritikovali kao tiranina koji je samovoljno pritvarao protivnike. Na istoj listi, Džonson je odbacio Nelsona Mandelu „pod čijom je stidljivom vladavinom Južna Afrika otišla pravo na stene“.

Ta lista se pojavila u kolumni koju je Džonson pisao za The Spectator, konzervativnu britansku publikaciju fokusiranu na politiku i kulturu, od 1981. do 2009. Takođe je pisao kolumnu za Dejli mejl, tradicionalnog podržavaoca britanske Konzervativne partije, do 2001. godine.

Kao antikomunista, smatrao je da je ponašanje Ričarda Niksona u skandalu Votergejt manje neprijatno od navodnog krivokletstva Bila Klintona nakon navoda o njegovoj vezi sa stažistom Bele kuće.

Ali njegova konzervativna politika osvojila mu je obožavatelje na američkoj desnici. Predsednik Džordž V. Buš dodelio je Džonsonu Predsedničku medalju slobode 2006. godine, rekavši da su njegovi „moćni spisi očarali i obrazovali ljude širom sveta“.

„Građanin Ujedinjenog Kraljevstva, on posebno poštuje Ameriku, nazivajući stvaranje naše nacije ’najvećom od svih ljudskih avantura‘“, rekao je Buš.