Pobjednik izbora u Bugarskoj: Sarađivaćemo sa svima, osim s ultranacionalistima

Pobjednik izbora u Bugarskoj: Sarađivaćemo sa svima, osim s ultranacionalistima

Bugarska stranka desnog centra GERB pobijedila je na parlamentarnim izborima održanim juče, pokazuju preliminarni rezultati, ali će morati tražiti koalicionog partnera da bi formirala vladu.

Prema preliminarnim rezultatima državne izborne komisije i na osnovu djelimičnog prebrojavanja glasova, GERB je osvojio 26,08 odsto glasova.

Reformistička stranka Nastavljamo s promjenama (PP) druga je s 14,76 odsto, objavljeno je danas na internet stranicama komisije nakon prebrojavanja više od 82 odsto glasova, dok je ultranacionalistička stranka Preporod treća s 13,8 odsto.

Održavanje nedjeljnih izbora, sedmih u četiri godine, podstaknuto je neuspjelim dogovorom bugarskih političkih stranaka u pogledu formiranja koalicione vlade, nakon neuspjelih izbora 9. juna.

Lider GERB-a Bojko Borisov jutros je zahvalio biračima na podršci, kazavši da će njegova stranka formirati novu vladu. „Sarađivaćemo sa svima osim s Preporodom“, rekao je.

Od 2020. vlade su u Bugarskoj bile kratkog vijeka. Brojni protesti organizovani protiv korupcije doprinijeli su okončanju koalicije koju je predvodila stranka GERB.

Bugarskoj je potreban period stabilne vlade koja dobro funkcioniše da bi ubrzala dotok sredstava Evropske unije u svoju lošu infrastrukturu i podstakla je da uvede euro.

Planovi o pridruženju eurozoni već su dvaput odgađani zbog inflacije. Pristupanje je trenutno zakazano za 25. januar 2025. Ali, brojni se birači boje dalje neizvjesnosti.

„Čak i ako uspiju formirati vladu, ne dajem joj velike šanse za uspješan i zdrav život u sljedeće četiri godine“, rekao je Rojtersu Stojan Danin, 37-godišnjak iz Sofije.