Štrajkački radnici Boinga odbijaju ponudu za plate

Štrajkački radnici Boinga odbijaju ponudu za plate

Radnici Boinga odbili su najnoviju ponudu ugovora američkog avio-kosmičkog giganta, produžavajući skoro šestonedeljni štrajk koji je osakatio proizvođača aviona koji se već bori.

Oko 64 odsto radnika glasalo je za odbijanje novog ugovora, saopštilo je u sredu na Ks (bivši Tviter) Međunarodno udruženje mašinista i radnika u vazduhoplovstvu (IAM), sindikat koji predstavlja 33.000 zaposlenih Boinga u Vašingtonu, Oregonu i Kaliforniji.

„Ostajemo u štrajku“, rekao je predsednik IAM Distrikta 751 Džon Holden nakon što su glasovi prebrojani. „Naši članovi zaslužuju više i govorili su glasno.

Najnoviji dogovor je uključivao povećanje plata za 35% u odnosu na četvorogodišnji ugovor i vraćanje stimulativnih bonusa, ali nije vraćen penzioni plan koji su tražili mnogi zaposleni.

Radnici u IAM štrajkuju od septembra, kada su velikom većinom odbili Boingovu prethodnu ponudu o kumulativnom povećanju plate od 25 odsto. Zaposleni su u početku tražili povećanje plata za 40 odsto, tvrdeći da su njihove plate godinama zaostajale za inflacijom, dok je kompanija potrošila milione dolara na rekordne bonuse za rukovodioce.

„Posle 10 godina žrtvovanja, još uvek imamo teren da nadoknadimo, i nadamo se da ćemo to učiniti tako što ćemo odmah nastaviti pregovore“, rekli su lideri sindikata u saopštenju.

„Ovo je demokratija na radnom mestu i takođe jasan dokaz da postoje posledice kada kompanija iz godine u godinu maltretira svoje radnike.

Štrajk je zaustavio proizvodnju najprodavanijih modela 737 MAKS i 767 i 777 širokog karoserije.

Ranije ovog meseca Boeing je takođe najavio planove za otpuštanje 17.000 radnih mesta u narednim mesecima, što predstavlja skoro 10% njegove radne snage, pošto gubici ovog giganta u vazduhoplovstvu nastavljaju da rastu.

Boing je u sredu prijavio gubitak od 6,2 milijarde dolara u trećem kvartalu, uglavnom zbog troškova povezanih sa štrajkom.

Nekoliko dana pre nego što su radnici glasali za produženje štrajka, Boing je najavio da će njegov širokotrupni avion 777Ks biti odložen za 2026. godinu, skoro šest godina nakon što je avion trebalo da stigne do kupaca.

Ovaj avijacijski gigant je takođe bio pod pojačanim nadzorom poslednjih godina zbog različitih nedostataka otkrivenih u njegovim avionima, što je dovelo do zabrinutosti za bezbednost i istraga.