Premijeri Češke i Slovačke: Rezultat rata treba da bude pobjeda Ukrajine

Premijeri Češke i Slovačke: Rezultat rata treba da bude pobjeda Ukrajine

Rezultat rata u Ukrajini trebalo bi da bude pobjeda Kijeva, izjavili su premijeri Češke i Slovačke Peter Fiala i Eduard Geger. O tome su govorili u TV diskusiji Javne radio-televizije Slovačke (RTVS).

„Ne vidim mnogo drugih rešenja, osim da će Ukrajina pobjediti u ovoj poštenoj odbrani. Smatram da je dužnost zapadnih zemalja da u potpunosti podrže Ukrajinu, jer ona vodi brutalan rat protiv neprijatelja koji je brojčano nadmoćniji od nje. “, rekla je češka premijerka Fijala On se takođe založio za očuvanje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Rusija, navodi Fiala, nije računala na hrabrost Ukrajinaca i jedinstvo Evropske unije u sukobu.

Šef češke vlade je pomenuo i jačanje NATO-a u vezi sa planiranim pristupanjem Finske i Švedske Severnoatlantskoj alijansi.

Prema rečima šefa slovačke vlade Eduarda Gegera, Ukrajina mora da pobedi u borbi. On je rekao da je nemoguće računati na to da Rusija neće napasti i druge države.

Fiala je branio sankcije koje su zapadne zemlje uvele Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu. Prema njegovim rečima, energetska kriza u Evropi pokazala je da zemlje ne treba da zavise od istočnih diktatura ni u jednom strateškom pitanju, na primer, u snabdevanju naftom, prirodnim gasom ili čipsom.