Đoković je sačuvao meč loptu i pobjedio Kordu za krunu Adelaide

Đoković je sačuvao meč loptu i pobjedio Kordu za krunu Adelaide

Novak Đoković je duboko kopao da sačuva meč loptu na putu do borbene pobjede nad Sebastijanom Kordom 6-7(8) 7-6(3) 6-4 u finalu Adelaide International 1. u nedjelju uoči ovomjesečnog Australijan opena.

Dan nakon što je u polufinalu savladao Daniila Medvedeva uprkos povrijedi tetive, Đoković se slobodno kretao po terenu, ali ga je Korda snažno gurnuo pre nego što je Srbin kasno pokušao da odbije svom protivniku pobjedu koja bi mogla da definiše karijeru.

Nadam se da ste uživali u večerašnjoj emisiji“, rekao je Đoković. „Želim da kažem nekoliko reči Sebu i njegovom timu. Neverovatan turnir, neverovatan napor danas. Verovatno ću reći da ste danas bili bliži pobedi nego ja.

„Budućnost je svetla za vas, zato samo nastavite.“

Korda je napravio brejk za vođstvo od 5-4 u napetom prvom setu i imao 40-0 na servis kada je Đoković uzvratio i izjednačio rezultat, ali je broj peti sveta poništen u tajbrejku, pošto je Amerikanac upijao pritisak da pretvori svoj sedma postavljena tačka.

Pobesneli Đoković je vikao na i proterao dvojicu članova svoje pratnje sa mesta pored terena pre drugog seta, u kojem se neuobičajeno borio sa svojim povratkom da bi Kordi dozvolio da dominira nadigravanjem.

Ali sa publikom iza njega po povratku u Australiju nakon što je prošle godine deportovan zbog statusa nevakcinisanog korona virusa, Đoković je podigao igru kako bi sačuvao meč loptu pre nego što je iznudio taj-brejk koji je osvojio prvi nosilac.

Đoković je držao vođstvo od 5-4 u finalnom setu, a 35-godišnjak je zaključio pobedu brejkom servisa pošto je Korda konačno osetio pritisak i napravio duplu grešku pre nego što je napravio dve greške.

Đoković je zahvalio svom timu što ga toleriše u dobrim i lošim vremenima.

„Danas sam siguran da se nisu zabavljali što sam išao tamo-amo sa njima“, rekao je Đoković pre nego što se obratio publici. „Definitivno mi je bilo kao da igram kod kuće. Zbog vas sam se osećao dobrodošlo, pa hvala vam.“

Pobeda je takođe pomogla Đokoviću da se izjednači sa svojim velikim rivalom Rafom Nadalom na 92 ATP titule u singlu u otvorenoj eri, sa samo Ivanom Lendlom (94), Rodžerom Federerom (103) i Džimijem Konorsom (109) ispred dvojca.

Đoković se nadmeće za rekordnu 10. titulu na Australijan openu na turniru od 16. do 29. januara kako bi izjednačio sa Nadalom na 22 grend slem titule.