Moskva prekida samoproglašeno primirje

Moskva prekida samoproglašeno primirje

U ruskom bombardovanju regiona na istoku Ukrajine preko noći ubijena je najmanje jedna, saopštili su lokalni zvaničnici u nedjelju, nakon što je Moskva prekinula samoproglašeno božićno primirje i obećala da će nastaviti borbu dok ne dođe do pobjede nad svojim susjedom.

Predsednik Vladimir Putin naredio je u petak 36-časovni prekid vatre duž linije kontakta radi obeležavanja pravoslavnog Božića Rusije i Ukrajine, koji je pao u subotu. Ukrajina je odbacila primirje i bilo je granatiranja duž linije fronta.

Pedesetogodišnji muškarac poginuo je u severoistočnom regionu Harkova od posledica ruskog granatiranja, rekao je Oleh Sinehubov, guverner regiona u aplikaciji za razmenu poruka Telegram. Vest je stigla nekoliko minuta posle ponoći u Moskvi.

Većina ukrajinskih pravoslavnih hrišćana tradicionalno slavi Božić 7. januara, kao i pravoslavni hrišćani u Rusiji. Ali ove godine, Pravoslavna crkva Ukrajine, najveća u zemlji, dozvolila je i proslavu 25. decembra. Ipak, mnogi su slavili praznik u subotu, hrlili u crkve i katedrale.

Kremlj je saopštio da će Moskva nastaviti sa onim što naziva „specijalnom vojnom operacijom“ u Ukrajini, a koju Kijev i njegovi zapadni saveznici nazivaju ničim izazvanom agresijom za otimanje zemlje.

„Zadaci koje je postavio predsednik (Putin) za specijalnu vojnu operaciju i dalje će biti ispunjeni“, citira ruska državna agencija TASS reči Putinovog prvog zamenika šefa kabineta Sergeja Kirijenka.

„I definitivno će biti pobede.

Ne nazire se kraj ratu, sada u 11. mesecu, koji je ubio hiljade, raselio milione i pretvorio ukrajinske gradove u ruševine.

Ukrajinski zvaničnici su takođe izvestili o eksplozijama u regionima koji čine širi region Donbasa – ratnu liniju fronta gde borbe besne mesecima.

Pavlo Kirilenko, guverner Donjecke oblasti u Ukrajini, rekao je da je tokom noći bilo devet raketnih udara na region, uključujući sedam na oštećeni grad Kramatorsk. Prema preliminarnim informacijama, povređenih nije bilo.

Eksplozije su se čule i u gradu Zaporožju, administrativnom centru regije Zaporožja, rekao je lokalni zvaničnik, ne dajući nikakav trenutni izveštaj o šteti ili žrtvama.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u sredu da Rusija planira novu veliku ofanzivu. Pentagon je u petak saopštio da se Putinov cilj da zauzme ukrajinsku teritoriju nije promjenio, čak i ako njegova vojska nastavi da trpi udarce.

Sve je veća zabrinutost da bi Belorusija – nepokolebljiva podrška Moskvi – mogla da bude iskorišćena kao polazna tačka za napad na Ukrajinu sa severa nakon pojačane vojne aktivnosti u zemlji i novog prebacivanja ruskih trupa tamo.

Nezvanični Telegram kanali koji prate vojnu aktivnost u Belorusiji izvestili su kasno u subotu da je oko 1.400-1.600 ruskih vojnika stiglo iz Rusije u sjeveroistočni grad Vitebsk u Belorusiji u protekla dva dana.