Zelenski lišio državljanstva pravoslavnim svještenicima

Zelenski lišio državljanstva pravoslavnim svještenicima

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski oduzeo je državljanstvo 13 svještenika kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), objavio je u subotu list Levi Bereg (Leva obala), pozivajući se na izvore iz vlade.

Predsednički dekret za sveštenstvo navodno je potpisao Zelenski krajem decembra, ali nije zvanično objavljen jer sadrži lične podatke sveštenika kojima se oduzima državljanstvo.

Kasnije u toku dana, međutim, novine su objavile spisak pogođenih osoba. Na primer, to uključuje Jonafana, mitropolita Tulčinske eparhije u Viničkoj oblasti, koji je bio na meti ukrajinske službe bezbjednosti (SBU) prošlog oktobra.

Domaća bezbjednosna agencija optužila je sveštenika da seje versku neslogu i podržava Rusiju, tvrdeći da je zaplenila inkriminišuće materijale, uključujući različite „štampane proruske sadržaje i propagandnu literaturu“. Na listi se nalazi i njegov podređeni vikar, episkop Sergej, koji navodno služi kao „čuvar“ Jonafanove imovine sumnjivog porekla, navodi list.

Dekret je takođe uključivao nekoliko sveštenika koji su davno prekinuli svoje veze sa Ukrajinom, prebegavši u Rusiju. Konkretno, Lazaru, mitropolitu simferopoljskom i krimskom, oduzeto je ukrajinsko državljanstvo. Mitropolija Krimska, koja obuhvata nekoliko krimskih eparhija, osnovana je i podvrgnuta direktnoj kontroli Moskovske patrijaršije prošlog ljeta, navodeći kao razlog nered u ukrajinskoj crkvi i nedostatak kontakta sa Kijevom.

UPC, koja je bila potčinjena Moskovskoj patrijaršiji, proglasila je nezavisnost rano u tekućem sukobu između Rusije i Ukrajine. Napor da se distancira od Moskve, međutim, očigledno nije poštedeo UPC od ponovnog napada ukrajinske vlade. Tokom proteklih nekoliko mjeseci, SBU je više puta vršila racije na sajtove UOC zbog navodnih veza sa Rusijom, dok je Zelenski otvoreno proglasio potrebu da se zaštiti „duhovna nezavisnost“ nacije od Moskve.

Ukrajina je dugo iskusila verske tenzije, sa brojnim raskolničkim i samozvanim entitetima koji tvrde da su prava i jedina pravoslavna crkva u zemlji. Pravoslavna crkva Ukrajine (PCP), koja je osnovana još 2018. godine uz direktnu umješanost bivšeg ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, postala je najveći rival UPC i osporava verske objekte koje kontroliše. Čini se da je OCU favorizovan i od strane aktuelnih ukrajinskih vlasti.