Pentagon objasnio zašto SAD ne prebace tenkove Abrams Ukrajini

Pentagon objasnio zašto SAD ne prebace tenkove Abrams Ukrajini

Glavni razlog zašto se SAD trenutno uzdržavaju od prebacivanja sopstvenih tenkova Abrams u Ukrajinu je teškoća njihovog održavanja u borbenim uslovima, kao i potreba za obukom vojske.

Kako prenosi „Evropska istina“, to je na brifingu u petak izjavila Laura Kuper, zamenica pomoćnika ministra odbrane za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju.

„Jedna od stvari na koje gledamo su definitivno mogućnosti koje određeni deo opreme može da ponudi. Ali takođe moramo da uzmemo u obzir stvari kao što su održavanje i obuka, snabdevanje, a ponekad i cena igra veliku ulogu.“, primetila je ona.

Što se tiče transfera borbenih vozila pešadije Bredli, koji je najavljen dan ranije, ovo, rekao je Kuper, ukazuje na „pravo vreme da Ukrajina iskoristi svoje mogućnosti da promeni dinamiku na bojnom polju – i to iz perspektive održavanja i podrške“.

„Apsolutno se slažemo da su Ukrajini potrebni tenkovi. To je jedan od razloga zašto sa Holandijom radimo na obnavljanju jednog broja tenkova T-72 koji već stižu na ratište. Ali moramo imati na umu održavanje i podršku tenkove, a, naravno, znamo da je tenk Abrams, i pored toga što zahteva mnogo goriva, prilično težak za održavanje“, rekla je portparolka Pentagona.

„Zato želimo da sagledamo čitav niz mogućnosti tenkova i da vidimo gde svi možemo da podržimo Ukrajinu. Ali opet, mi to već radimo sa tenkovima T-72. A sada vidimo kako Francuska predaje svoje svetlo. tenkovi“, dodala je ona.

Nekoliko dana ranije mediji su, pozivajući se na izvore u Beloj kući, objavili da SAD i dalje isključuju davanje tenkova Abrams Ukrajini, jer se često kvare, teški su, troše mnogo goriva i zahtevaju stalnu tehničku podršku.

U petak je postalo poznato da SAD izdvajaju Ukrajini novi paket podrške u oblasti odbrane u iznosu većem od tri milijarde dolara, koji će uključivati, posebno, borbeno vozilo pešadije Bredli.