Bajden će posetiti granicu sa Meksikom

Bajden će posetiti granicu sa Meksikom

VAŠINGTON – Američki predsednik Džo Bajden planira da u četvrtak održi govor o imigraciji i namerava da sledeće nedelje poseti američko-meksičku granicu, osvrćući se na pitanje koje je izazvalo demokratskog predsednika tokom njegove prve dve godine na funkciji, prenosi Rojters.

Bajden je u sredu rekao novinarima u Beloj kući posle posete Kentakiju da želi da vidi „mir i bezbednost“ na granici. On je ranije tokom dana rekao da namerava da poseti jugozapadnu granicu, ali da se detalji još uvek finalizuju.

„Idem da vidim šta se dešava“, rekao je Bajden o graničnom putovanju. „Sutra ću održati govor o graničnoj bezbednosti, a sutra ćete čuti više o tome.

Bajden nije odgovorio na pitanje koji grad planira da poseti. Bela kuća nije odmah odgovorila na zahtev za dodatne detalje o planiranom govoru.

Bajden bi trebalo da otputuje u Meksiko Siti 9. i 10. januara na Samit severnoameričkih lidera, gde će se sastati sa meksičkim predsednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom i kanadskim premijerom Džastinom Trudoom.

Bajden, koji je preuzeo dužnost u januaru 2021, operativno i politički se borio sa rekordnim brojem migranata uhvaćenih u prelasku granice SAD-Meksika, a očekuje se da će migracija biti na dnevnom redu sastanka.

Republikanci su kritikovali, kako kažu, blagu politiku bezbednosti granica, dok zvaničnici Bajdena kažu da pokušavaju da stvore uređeniji i humaniji sistem.

Rojters je prošle nedelje izvestio da Bajdenova administracija planira da iskoristi ograničenja iz ere pandemije da protera mnoge kubanske, nikaragvanske i haićanske migrante uhvaćene na jugozapadnoj granici nazad u Meksiko, dok istovremeno dozvoli nekima da uđu u Sjedinjene Države vazdušnim putem iz humanitarnih razloga.

Zagovornici migranata i neke demokrate odustali su od proširenja proterivanja, rekavši da ograničenja blokiraju migrante da ostvare svoje pravo da podnose zahtev za azil i izlažu ih rizičnim situacijama u Meksiku.

Američki zvaničnik je tada rekao Rojtersu da plan nije finaliziran i da je nejasno da li bi mogao biti objavljen prije sastanka u Meksiku.