EU poziva putnike iz Kine na testiranje na COVID-19 pre leta

EU poziva putnike iz Kine na testiranje na COVID-19 pre leta

BRISEL – Evropska unija je u srijedu „snažno ohrabrila“ svoje zemlje članice da uvedu testiranje putnika na COVID-19 pre polaska iz Kine, što je potez koji će vjerovatno uznemiriti Peking i koji je već kritikovao svetsku avio-industriju.

Nakon nedelju dana razgovora između zdravstvenih stručnjaka EU, blok nije u potpunosti nametnuo svim 27 država članica takvo ograničenje putovanja koje su članice poput Italije, Francuske i Španije već primjenile.

Kina je već oštro odbacila takve akcije, upozoravajući na „protivmjere“ ako bi takva politika bila nametnuta u cijelom bloku.

Iako je predsedništvo EU u saopštenju navelo da su se zemlje članice „složile o koordinisanom pristupu iz predostrožnosti“, dio pristupa nije postigao punu saglasnost.

U najvažnijem dijelu saopštenja navodi se da se „države članice snažno podstiču da za sve putnike koji polaze iz Kine u države članice uvedu zahtev za negativnim testom na COVID-19“.

Što se tiče drugih pitanja, EU je saopštila da postoji potpuna saglasnost da putnici nose maske kada putuju u i iz Kine i da se daju savjeti o ličnoj higijeni i zdravstvenim pitanjima.

Ranije u sredu, portparol Evropske komisije Tim Mekfi rekao je da je „ogromna većina zemalja za” nametanje testiranja putnika iz Kine pre polaska. Ali EU očigledno nije uspela da pronađe sporazum da ih sve poveže.

Kineska vlada i evropski zdravstveni stručnjaci rekli su da nema hitne potrebe za bilo kakvim opštim ograničenjima putovanja jer su varijante koronavirusa koje dolaze iz Kine već preovlađujuće u Evropi.

Međunarodna asocijacija vazdušnog saobraćaja, koja predstavlja oko 300 avio-kompanija širom sveta, dala je u sredu svoj snažan glas protestima.

„Izuzetno je razočaravajuće videti da se ovo koleno vraćanje mera koje su se pokazale neefikasnim u poslednje tri godine“, rekao je generalni direktor IATA Vili Volš.

„Istraživanje sprovedeno oko dolaska omikronske varijante zaključilo je da postavljanje barijera na putu putovanja ne utiče na vrhunac širenja infekcija. Najviše, ograničenja su odložila taj vrhunac za nekoliko dana“, rekao je Volš.

Dan nakon pretnji kontramerama, portparol kineske vlade Mao Ning rekao je u sredu da se „iskreno nadamo da će se sve strane usredsrediti na borbu protiv same epidemije, izbegavati politizaciju COVID-a“.

Ipak, EU je nastojala da preduzme neku vrstu zajedničke akcije kako bi osigurala da putnici koji dolaze iz Kine ne prenose bilo kakve potencijalne nove varijante na kontinent.

U strahu da će biti uhvaćeni nesvesno kao na početku globalne pandemije početkom 2020. godine, grupa EU za integrisani politički odgovor na krizu želela je brzu akciju i na kraju je ohrabrila nekoliko pitanja umesto nametanja mera.

U saopštenju Predsedništva EU od srede se takođe navodi da se zemlje članice „ohrabruju“ da sprovedu nasumično testiranje putnika i provere otpadnu vodu iz aviona koji stižu iz Kine da vide da li sadrži opasne varijante koje nisu uobičajene na kontinentu.

Tokom protekle nedelje, zemlje EU reagovale su haotičnom kaskadom nacionalnih mera na krizu u Kini, zanemarujući raniju obavezu da će delovati u jedinstvu pre svega.

Italija je bila prva članica EU koja je zahtevala testove na koronavirus za putnike avio-kompanije koji dolaze iz Kine, ali su Francuska i Španija brzo sledile svoje mere.