Iran se obrušio na Francusku zbog novih karikatura Charlie Hebdoa

Iran se obrušio na Francusku zbog novih karikatura Charlie Hebdoa

Iran je pozvao francuskog ambasadora u srijedu da osudi objavljivanje uvrijedljivih karikatura vrhovnog vođe zemlje ajatolaha Alija Hamneija u francuskom satiričnom časopisu Charlie Hebdo.

Časopis ima dugu istoriju objavljivanja vulgarnih karikatura u kojima se rugaju islamistima, za koje kritičari kažu da su duboko uvredljivi za muslimane. Dva ekstremista Al Kaide, rođena u Francuskoj, napala su kancelariju lista 2015. godine, ubivši 12 karikaturista, a tokom godina je bila meta drugih napada.

Njegovo januarsko izdanje prikazuje pobednike nedavnog konkursa za crtani film u kojem je od učesnika zatraženo da nacrtaju najuvrednije karikature Hamneija, koji je na najvišoj iranskoj funkciji od 1989. godine. Takmičenje je najavljeno kao podrška antivladinim protestima koji potresaju Iran.

Jedan od finalista prikazuje sveštenika sa turbanom koji poseže za omčom vešala dok se davi u krvi, dok drugi prikazuje Hamneija kako se drži ogromnog prestola iznad podignutih pesnica demonstranata. Drugi prikazuju vulgarnije i seksualno eksplicitnije scene.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolajan obećao je „odlučan i efikasan odgovor“ na objavljivanje karikatura, za koje je rekao da su vrijeđale iranske verske i političke vlasti.

Francuska vlada, dok je branila slobodu govora, u prošlosti je zamerila privatnom časopisu zbog raspirivanja tenzija.

Iran je zahvaćen protestima širom zemlje skoro četiri mjeseca nakon smrti Mahse Amini, 22-godišnje žene koju je sredinom septembra uhapsila iranska policija za moral zbog navodnog kršenja strogog islamskog kodeksa oblačenja u zemlji.

Žene su preuzele vođstvo u protestima, a mnogi su u javnosti skidali obaveznu islamsku maramu. Demonstranti su pozvali na svrgavanje iranskih vladajućih svještenika u jednom od najvećih izazova njihovoj vlasti od Islamske revolucije 1979. godine koja ih je dovela na vlast.

Šarli ebdo, koji je objavio slične uvredljive karikature o mrtvim decom migrantima, žrtvama virusa, neonacistima, papama, jevrejskim vođama i drugim javnim ličnostima, predstavlja se kao zagovornik demokratije i slobodnog izražavanja. Ali to rutinski pomera granice francuskih zakona o govoru mržnje sa često seksualno eksplicitnim karikaturama koje ciljaju skoro sve.

List je izazvao vatru zbog ponovnog štampanja karikatura islamskog proroka Muhameda koje je prvobitno objavio danski časopis 2005. Te karikature su smatrane svetogrđem i duboko štetnim za muslimane širom sveta, od kojih su mnogi ipak osudili nasilnu reakciju na crteže.