Bjeloruska vojska oborila dva ruska drona iznad teritorije Bjelorusije

Bjeloruska vojska oborila dva ruska drona iznad teritorije Bjelorusije

Bjeloruske vazdušne snage oborile su dvije ruske bespilotne letjelice u blizini bjeloruskog grada Gomelja, prenosi Tanjug, pozivajući se na tamošnje medije. Istovremeno je i ruski zvaničnik Vladimir Rogov na svom Telegram kanalu naveo da je dron ušao u vazdušni prostor Bjelorusije.

Kako navodi grupa Bjeloruski hajun, više bjeloruskih borbenih aviona navodno je presrela bespilotne letjelice u blizini grada Gomelja oko 01:30 po lokalnom vremenu. Grad se nalazi na približno 30 kilometara od granice Ukrajine i Bjelorusije.

Treća ruska jurišna bespilotna letjelica navodno je ušla u vazdušni prostor Bjelorusije sat vremena nakon prve dvije, ali Bjeloruski hajun nije prenio dodatne informacije o tom dronu.

Ovo je drugi put ove sedmice da su bjeloruski borbeni avioni angažirani da zaštite vazdušni prostor države, a grupa je objavila i video snimak navodnog obaranja drona iznad Gomelja.

Ruski dronovi su prethodno navodno skrenuli s kursa u pravcu Bjelorusije, tokom vazdušnih napada na Ukrajinu u više navrata, ali ovo bi bio prvi poznati slučaj da je bjeloruski avion uspješno oborio rusku bespilotnu letjelicu.

Bjeloruski hajun navodi da je bjeloruski borbeni avion pokušao oboriti ruski dron tipa Šahed, koji je uletio u vazdušni prostor Bjelorusije 29. avgusta. Prema podacima grupe, ruski dronovi su upali u bjeloruski vazdušni prostor u srijedu, kao i 26. avgusta. Ministarstvo odbrane Bjelorusije nije komentarisalo navodni incident, navode agencije.