Hiundai Motor i Kia očekuju da će prodaja automobila skočiti za skoro 10% u 2023.

Hiundai Motor i Kia očekuju da će prodaja automobila skočiti za skoro 10% u 2023.

Južnokorejski Hiundai Motor Co (005380.KS) i podružnica Kia Corp (000270.KS) prognozirali su u utorak da će njihova kombinovana globalna prodaja skočiti za skoro 10% u 2023. godini, čak i kada je prošlogodišnja prodaja pala cilja zbog prekida lanca snabdevanja.

Kompanije su prodale 6,85 miliona vozila u 2022. godini, oko 4% manje od njihovog zajedničkog cilja od 7,16 miliona vozila, uglavnom zbog problema uključujući nedostatak čipova i komponenti.

Rekli su da će ove godine ciljati na globalnu prodaju od 7,52 miliona vozila.

„Hiundai planira da proširi tržišni udeo i upravlja poslovanjem orijentisanim na profitabilnost tako što će fleksibilno reagovati na promene na tržištu, ubrzati svoj prelazak na elektrifikaciju, reagovati na globalne ekološke propise i optimizovati proizvodnju, logistiku i prodaju po regionima“, navodi se u saopštenju Hiundai Motor-a.

Analitičari kažu da su prodajni ciljevi dve kompanije za ovu godinu izgleda agresivni, ali dostižni, s obzirom na zaostalu potražnju za vozilima.

„Hiundai Motor i Kia i dalje imaju relativno veće narudžbine vozila, a kupci automobila i dalje čekaju u redu da kupe automobile uprkos nedavnom ekonomskom okruženju… sa tom potražnjom na slici, kompanije izgledaju samouverene“, rekao je Kim Gvi-ieon, analitičar u Daishin Securities.

Kim je, međutim, dodao da bi ekonomske prepreke kao što su visoke kamate mogle umanjiti prodaju automobila, posebno u drugoj polovini godine, nakon što je nagomilana potražnja omekšala.

Akcije Hiundai Motor-a i Kia-e su porasle za 1,3% i 1,5%, respektivno, u odnosu na pad od 0,3% na referentnom tržištu KOSPI (.KS11).

U oktobru je Hiundai Motor smanjio svoj globalni cilj prodaje za 2022. za oko 7% na 4,01 milion vozila sa 4,32 miliona vozila.