Španija se sprema na izostanak sporazuma sa Britanijom u vjezi sa statusom Gibraltara

Španija se sprema na izostanak sporazuma sa Britanijom u vjezi sa statusom Gibraltara

Španija i Evropska unija spremne su za situaciju ako ne bude moguće postići dogovor sa Velikom Britanijom o statusu Gibraltara nakon izlaska Londona iz EU, izjavio je ministar spoljnih poslova Španije Hoze Manuel Albarez u intervjuu agenciji Evropa pres.

Prema njegovim rečima, Britanija i Španija su „dve godine pregovarale o onome što je već manje-više utvrđeno, a prošlo je mnogo godina od Bregzita”.

„Jasno je da ne možemo biti u ovoj situaciji zauvek, Britanija mora jasno da kaže da li želi ovaj sporazum, koji je globalan i pokriva sve aspekte odnosa Španije i Britanije u vezi sa Gibraltarom, ili ne“, rekao je Albarez.

On je izbegao direktan odgovor na pitanje šta bi Madrid uradio u nedostatku dogovora, rekavši da „Španija ne želi” takav scenario.

Istovremeno, šef španskog Ministarstva spoljnih poslova je upozorio da su „vlada Španije i EU, koje će na kraju postići dogovor sa Velikom Britanijom, spremne na svaki scenario“, uključujući i nezadovoljavajući rezultat.

Pitanje Gibraltara postalo je jedan od kamena spoticanja tokom Bregzita. Španija se odrekla ove teritorije 1713. godine, nakon čega je postala britanski rob. Sporazum o istupanju Britanije iz EU nije se ticao pitanja Gibraltara.

U decembru 2020, kako bi sprečili zatvaranje granica eksklave zbog Bregzita, Madrid i London potpisali su sporazum kojim je Gibraltar uključen u šengensku zonu EU. U oktobru 2021. godine počeli su pregovori za zaključivanje relevantnog ugovora.

Dogovor su ometali nesuglasice između Madrida i Londona oko toga ko će vršiti proveru pasoša putnika koji stižu na aerodrom Gibraltar. Španija je insistirala da to treba da sprovede njena policija, a Britanija agencija za zaštitu granica EU Fronteks.

Na kraju je Španija, na predlog Evropske komisije, odlučila da odustane od ovog zahteva, usled čega će granice Gibraltara ostati otvorene, a carinske provere će se vršiti samo na aerodromu i luci eksklave.