Vođa bande oslobođen u napadu na zatvor u Meksiku u kojem je poginulo 17 ljudi

Vođa bande oslobođen u napadu na zatvor u Meksiku u kojem je poginulo 17 ljudi

Meksičke vlasti su u ponedeljak povećale broj poginulih u napadu na državni zatvor u Sijudad Huarezu preko granice od El Pasa u Teksasu na 17, što je drska operacija koja je izgleda bila osmišljena da oslobodi vođu lokalne bande.

U napadu je pobeglo 25 zatvorenika.

Sekretarka za bezbjednost Rosa Icela Rodrigez rekla je da su 10 mrtvih bili zatvorski čuvari koje su napali naoružani ljudi koji su stigli u nedelju rano u oklopnim vozilima i pucali na ulaz i unutar spavaonica.

Rodrigez je identifikovala zatvorenike koji su pobjegli kao pripadnike bande Mekicles, koju je povezivala sa kartelom Kaborka. Ona je rekla da je među beguncima bio i vođa Meksika. Meksikli su decenijama bili jedna od Huarezovih glavnih bandi i godinama se znalo da rade sa kartelom Sinaloa.

Kartel Kaborka vodio je narko-bos Rafael Karo Kintero koji je ponovo uhvaćen u julu.

Sekretar odbrane Luis Kresencio Sandoval rekao je da su vojnici i državna policija koji su ponovo preuzeli kontrolu nad zatvorom pronašli 10 „VIP“ ćelija opremljenih televizorima i drugim pogodnostima. Jedan je čak imao i sef pun gotovine.

Vlasti su u zatvoru pronašle i kokain, metamfetamin, heroin, fentanil i marihuanu.

Sandoval je rekao da su druga dvojica naoružanih napadača ubijena nakon napada na lokalnu policiju kratko vreme pre napada na zatvor verovatno bila diverzija. Oni nisu uključeni u 17 poginulih, koje je činilo 10 stražara i sedam logoraša.

U avgustu su se pobune u istom državnom zatvoru proširile na ulice Huareza u nasilju u kojem je poginulo 11 ljudi.

U tom slučaju, dva zatvorenika su ubijena u zatvoru, a potom su navodni članovi bande počeli da pucaju po gradu, uključujući i ubistvo četiri radnika jedne radio stanice koji su radili promociju u restoranu.

Nasilje je često u meksičkim zatvorima, uključujući i one u kojima vlasti imaju samo nominalnu kontrolu. Sukobi redovno izbijaju među zatvorenicima rivalskih bandi, koje na mestima kao što je Huarez služe kao zastupnici za narko kartele.