MMF izdaje upozorenje

MMF izdaje upozorenje

Očekuje se da će ova godina biti još „teža“ od 2022. jer ekonomije SAD, EU i Kine usporavaju, rekao je šef Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Sukob u Ukrajini, rastuće cene, povećane kamatne stope i neumoljivi Covid u Kini nastaviće da utiču na globalnu ekonomiju, rekla je Kristalina Georgijeva za CBS-ov program Face the Nation u nedelju.

„Očekujemo da će jedna trećina svetske ekonomije biti u recesiji. Čak i zemlje koje nisu u recesiji, stotine miliona ljudi bi se osećalo kao recesija“, rekla je ona.

U oktobru je MMF smanjio izglede za globalni ekonomski rast u 2023. zbog tekućeg sukoba u Ukrajini, zajedno sa oštrijom monetarnom politikom koju vode centralne banke širom sveta u nastojanju da obuzda rastuće cene, uključujući troškove energije. Od tada, Peking je napustio svoju politiku nulte Covid-a, nakon što je ponovo počeo da otvara ekonomiju uprkos brzom širenju zaraze koronavirusom.

Prema rečima Georgieve, Kina će se suočiti sa teškim početkom 2023. godine, jer će druga najveća svetska ekonomija verovatno rasti na nivou ili ispod globalnog rasta po prvi put u poslednjih 40 godina.

Narednih nekoliko meseci za Kinu bi bilo teško, a uticaj na kineski rast bio bi negativan, uticaj na region će biti negativan, uticaj na globalni rast će biti negativan“, upozorio je šef MMF-a.

Kada je reč o SAD, Georgieva je naciju nazvala „najotpornijom“, dodajući da bi mogla da izbegne recesiju dok će tržište rada ostati prilično snažno.

„Ovo je… mešoviti blagoslov, jer ako je tržište rada veoma snažno, Fed [Federalne rezerve] će možda morati duže da zadrži kamatne stope strože kako bi smanjila inflaciju“, rekla je ona.