Izrael je udario na aerodrom u Damasku, saopštila je Sirija

Izrael je udario na aerodrom u Damasku, saopštila je Sirija

Međunarodni aerodrom u Damasku bio je primoran da obustavi operacije rano u ponedeljak nakon što su u izraelskom raketnom udaru poginula dva vojnika i oštećeni objekti, saopštilo je sirijsko ministarstvo odbrane.

Izraelski avioni pogodili su aerodrom i okolna područja oko 2.00 sata po lokalnom vrijemenu, napisalo je ministarstvo u objavi na Fejsbuku.

Rakete su došle iz pravca Galilejskog mora, takođe zvanog Tiberijadsko jezero, koje se nalazi na teritoriji Izraela, oko 100 km jugozapadno od glavnog grada Sirije.

„U agresiji su poginula dva vojna lica, a dva su ranjena, pri čemu je pričinjena materijalna šteta i aerodrom je stavljen van funkcije“, navodi se u objavi.

Izraelske odbrambene snage nisu potvrdile napad, u skladu sa svojom dugogodišnjom politikom da se ne razgovara o operacijama van zemlje.

Izrael je više puta napadao sirijsku teritoriju od izbijanja građanskog rata 2011. godine, sa ciljem da gađa iransku imovinu. Teheran – zajedno sa Moskvom – pomaže Damasku u njegovoj borbi protiv terorističkih grupa.

Tokom svog prethodnog mandata kao izraelskog premijera, Benjamin Netanjahu je u jednom trenutku priznao da su se tokom godina desile „stotine“ takvih udara.

Međunarodni aerodrom Damask, koji se nalazi 30 kilometara jugoistočno od sirijske prestonice, i aerodrom u gradu Alepu, prošle godine su nekoliko puta pogođeni udarima ID.

Sirijske vlasti osudile su izraelske napade, rekavši da krše suverenitet zemlje i međunarodno pravo.