Pukovnici ili pokojnici: Partizan u Gentu

Pukovnici ili pokojnici: Partizan u Gentu

Partizanov dan odluke. Crno-bijeli su na prekretnici – ili pukovnici, ili pokojnici. „Parni valjak“ zakotrljao se ka Gentu gdje će tražiti svijetlo na kraju tunela protiv domaćeg istoimenog kluba (18 sati) u plej-ofu kvalifikacija za Ligu konferencije.

Potonuli već u julu posle debakla od Dinamo Kijeva, dobili tračak nade posle crvenog kartona Lugana u Švajcarskoj, pa se razočarali, ili bolje rečeno – razočarali. Meč protiv Genta prilika je da se sve to zaboravi i da se problemi stave po strani, makar na trenutak.

Crno-bijeli, ali i Gent pokazali su da je u ovom duelu još sve otvoreno, bez obzira na minimalni poraz Partizana u Humskoj. U klubu su svi svjesni da šansa, i to realna postoji, a da bi za klub i sve u klubu bilo od krucijalnog značaja da se plasira u evropsko takmičenje, pa makar i Ligu konferencije. Od nečega mora da se počne, a Partizan mora od temelja sve ponovo da gradi.

Aleksandar Stanojević svestan je problema u igračkom kadru koje ima. Ne samo u smislu povreda, već i kvaliteta pojedinih rešenja koja su neizbježna, jer alternative nema. Međutim, sve će to morati da bude po strani kada utakmica otpočne. Stanojević će morati da pronađe način da u Gentu iz svojih igrača izvuče ono što možda nikada nisu mogli, ili umjeli.

Partizan ima istorijat sa belgijskim ekipama, ali upravo jednog dvomeča u plej-ofu se crno-bijeli rado sećaju, pa i Aleksandar Stanojević . Bilo je to u kvalifikacijama za Ligu šampiona u sezoni 2010/11. Niko ni tada nije davao Partizanu šanse protiv moćnog i poletnog Anderlehta, pa je „Parni valjak“ pogazio Belgijance i domogao se Evrope. Isti scenario bi Stanojević mogao da napiše i večeras.

Nestvaran broj prilika koji je Partizan propustio u Beogradu ne može i ne smije ponovo da se dogodi. Crno-bijeli moraju da pronađu ono što nisu imali u prethodnom dijelu kvalifikacija – koncentraciju, disciplinu i odgovornost. Kalulu i Severina će imati poslednju priliku da se dokažu i nametnu kao standardni prvotimci, a De Medina da se iskupi za sve propuste koje je imao od početka sezone.

Partizan će imati više kreativnosti u veznom redu u odnosu na sve utakmice u prethodnom dijelu sezone. Zahid će biti bliže Saldanji , a Kovač će biti na poziciji „osmice“ i spajati zadnju liniju sa napadom. To je ono što je Partizanu nedostajalo do sada i moglo bi da „upali“ protiv Genta.

Izostanak grupne faze evropskog takmičenja drugu godinu u nizu nanio bi Partizanu veliki udarac, možda i nokaut. Jasno je i upravi, i igračima, i treneru da je imperativ da se prođe Gent, a posle… Posle će ići lakše, bar za nijansu.

Nema više pitanja može li i kako – mora! Partizan u Gent ide po jesen u Evropi i to je jedini cilj koji sebi smije da postavi. O drugoj opciji ne sme biti razmišljanja, a da li može do preokreta – može.