Brazilska fudbalska ikona Pele preminuo je u 82 godine

Brazilska fudbalska ikona Pele preminuo je u 82 godine

Svet fudbala je u žalosti nakon što je potvrđeno da je brazilska legenda Edson Arantes do Nasimento, poznatiji kao Pele, preminuo u 82.

Pele je krajem novembra primljen u bolnicu Albert Ajnštajn u Sao Paulu, jer je nastavio borbu sa rakom debelog creva.

Doktori su ranije u decembru objavili da bolest napreduje, što je izazvalo velike strahove u vezi sa stanjem trostrukog pobednika Svetskog prvenstva.

U četvrtak je potvrđeno da je fudbalska ikona preminula.

Iza Pelea je ostala treća supruga Marsija Aoki i sedmoro djece.

Plodan golgeter tokom svojih igračkih dana, Pelea mnogi smatraju jednim od najboljih fudbalera – ako ne i najboljim – svih vrijemena.

Bio je poštovan u svojoj brazilskoj domovini još od pobjede na prvom od svoja tri svjetska prvenstva sa samo 17 godina na turniru u Švedskoj 1958. godine.

Pele je osvojio takmičenje sa ukupno šest golova, uključujući het-trik u polufinalu protiv Francuske i dupli meč protiv domaćina Švedske u finalu.

Pele i Brazil će to pratiti uspehom na Svetskom prvenstvu 1962. u Čileu, gde je bio primoran da propusti veći deo turnira zbog povrede.

Pele je ponovo okusio slavu na Svjetskom prvenstvu sa moćnom reprezentacijom Brazila koja je osvojila titulu u Meksiku 1970. godine.

Pele je veći deo svoje klupske karijere proveo u Santosu u Brazilu, debitujući za primorski klub u državi Sao Paulo kao 15-godišnjak 1956. godine.

Napustio je tim kao šestostruki pobednik brazilske lige i dvostruki kontinentalni i svetski šampion 1974.

Čuven po svojim golgeterskim podvizima, Pele se povukao iz brazilske reprezentacije 1971. godine, nakon što je postigao 77 golova u 92 utakmice – rekord koji je nedavno postigao Nejmar.

Pele je klupsku karijeru završio u Njujork Kosmosu 1977. godine.

U svojim danima nakon igranja, Pele je imenovan za ambasadora UN za ekologiju i životnu sredinu 1992. godine i za ambasadora dobre volje Uneska 1994. godine.

Kao još jedan znak svog globalnog priznanja, Pele je dobio počasno zvanje viteza od kraljice Elizabete II u Bakingemskoj palati 1997. godine.

Takođe je sredinom 90-ih France Football revidirao svoju politiku uključivanja samo evropskih igrača u trku za Zlatnu loptu, dodelivši Peleu sedam prethodnih izdanja najvišeg individualnog priznanja u fudbalu 2015.