Seul obećava da će „kazniti“ Sjevernu Koreju

Seul obećava da će „kazniti“ Sjevernu Koreju

Južnokorejski predsednik Ioon Suk-ieol naložio je bezbjednosnim zvaničnicima da „kazne“ Severnu Koreju za sve buduće „provokacije“, rekavši da ne smiju da se plaše nuklearnog arsenala Pjongjanga nakon velikog kršenja bezbjednosti ranije ove nedjelje.

Obraćajući se članovima svog kabineta i Kancelarije za nacionalnu bezbjednost u srijedu, Jun je pozvao na oštriju odmazdu na vojnu akciju Sjeverne Koreje, navodeći incident u ponedeljak u kojem je pet bespilotnih letelica (UAV) lutalo iznad Južne Koreje nekoliko sati.

„Predsednik Ioon im je rekao da kažnjavaju i uzvrate bez sumnje kao odgovor na bilo kakvu provokaciju Severne Koreje, rekavši da je to najmoćniji način da se odvrate od provokacija“, rekao je novinarima sekretar za štampu Kim Eun-hie, dodajući da je Ioon „naglasio da mi ne sme biti uplašen ili neodlučan samo zato što Sjeverna Koreja ima nuklearno oružje.

Dok je Južna Koreja odgovorila na incident u ponedeljak sopstvenim letom dronom iznad severa, vojska nije uspela da obori nijednu od bespilotnih letelica koje su prešle granicu, a visoki zvaničnik odbrane je priznao da je pokazao „nedovoljnu vojnu spremnost držanje.” Ioon je takođe rekao da spremnost „veliko nedostaje“ i da je navodno „uvredio“ ministra odbrane Li Jong-sup-a zbog neuspeha da neutrališe letelicu koja je ušla u posetu.

Jun je takođe obećao da će ojačati nadzorne i izviđačke sposobnosti Seula kako bi se zaustavila buduća kršenja vazdušnog prostora, a zvaničnici su u sredu predstavili planove da se potroši 441 milion dolara za poboljšanje odbrane zemlje. Novac će biti potrošen u narednih pet godina, uključujući projekte za razvoj novog ometača signala i laserskog oružja u vazduhu za odbijanje upada dronova. Predsednik će u četvrtak posetiti Agenciju za razvoj odbrane kako bi razmotrio pripreme za poboljšanja.

Vojna aktivnost na Korejskom poluostrvu zabeležila je značajan porast 2022. godine, a Pjongjang je ove godine izvršio rekordan broj testova naoružanja, uključujući višestruka lansiranja interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM). Jug je takođe izveo niz vežbi bojeve vatre zajedno sa SAD poslednjih mjeseci, što je DNRK više puta osuđivala kao probu za invaziju. Bez obzira na to, Seul je obećao da će agresivnije odgovoriti na akcije Severne Koreje, a ministar odbrane Li je u srijedu rekao zakonodavcima da mu je naređeno da uzvrati „čak i ako to znači rizik od eskalacije“.