Vatikan: zdravlje penzionisanog pape Benedikta KSVI „pogoršano“

Vatikan: zdravlje penzionisanog pape Benedikta KSVI „pogoršano“

Vatikan je saopštio da je zdravlje pape emeritusa Benedikta KSVI „pogoršano u poslednjim satima“ zbog njegovih godina i da lekari stalno prate stanje 95-godišnjaka.

Portparol Vatikana Mateo Bruni rekao je da je papa Franja, koji je ranije u sredu zamolio vernike da se mole za Benedikta, otišao da poseti svog prethodnika u manastiru na teritoriji Vatikana gde je penzionisani papa živeo od povlačenja u februaru 2013. godine. Benedikt je bio prvi papa koji je podneo ostavku u 600 godina.

Papa Franja rekao je u sredu da je njegov prethodnik, papa emeritus Benedikt KSVI, „veoma bolestan“ i zamolio vernike da se mole za penzionisanog pontifika kako bi ga Bog utešio „do samog kraja“.

Franjo nije precizirao u kakvom je stanju Benedikt, koji je podneo ostavku na mesto pape u februaru 2013, prvi papa koji se povukao u penziju u 600 godina.

Benedikt, 95, živi u manastiru na teritoriji Vatikana. Poslednjih godina postaje sve slabiji jer svoj život posle papstva posvećuje molitvi i meditaciji.

„Želeo bih da zamolim sve vas za posebnu molitvu za emeritusa papu Benedikta, koji u tišini održava crkvu“, rekao je Franjo u izjavi pred kraj jednočasovne audijencije. „Podsećam vas da je veoma bolestan“, rekao je Fransis.

„Zamolimo Gospoda da ga uteši i podrži u ovom svedočenju ljubavi prema crkvi do samog kraja“, rekao je Franjo.

Nije bilo jasno da li je Franjo govorio o Benediktovom zdravlju uopšte ili je njegov prethodnik imao neku bolest.

Portparol Vatikana, upitan o Benediktovom stanju, rekao je da pres služba traži detalje.

Kada je Benedikt u aprilu napunio 95 godina, njegov dugogodišnji sekretar, nadbiskup Georg Gensvajn, rekao je da je penzionisani papa dobro raspoložen, dodajući da je „prirodno fizički relativno slab i krhak, ali prilično lucidan“.

Papa Franja pozvao je Benedikta u manastir pre četiri meseca. Povod je bila poslednja Franjina ceremonija uzdizanja crkvenjaka u kardinalski čin, a novi „prinčevi crkve“ su ga pratili na kratkom pozdravu.