Pižurica: Fiskalna strategija nije i ne može biti uzrok inflacije

Pižurica: Fiskalna strategija nije i ne može biti uzrok inflacije

Inflacija u Crnoj Gori od 2020. do 2024. je prosječna u odnosu i na region, razvijenije i manje razvijene zemlje EU, saopštio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Miloš Pižurica.

On je naveo da Fiskalna strategija nije i ne može biti uzrok inflacije u Crnoj Gori, kao i da inflacija nije rasla zbog implementacije programa Evropa sad 1, „niti će rasti zbog impelmentacije programa ES2“.

Pižurica je kazao da „u uslovima globalne inflacije i ekonomske krize, imamo povećanje plata i penzija u Crnoj Gori, što je nezabilježeno i u regionu i EU“.

„Koliko samo treba da je neko uplašen za politički opstanak pa da upravo oni koji su smatrali da je za život u Crnoj Gori dovoljno 222 eura sada zamjeraju koliko će iznositi povećanja na plate. Znači, plate će biti povećane – ne smanjene, kao što su upravo ovi ‘dušebrižnici’ radili preko 30 godina. Naš odgovor je jasan: biće uvećane i plate i penzije i životni standard. Nema prepreka za ovu Vladu koja dokazuje da može i više i bolje od svih do sada. Ostaju samo isprazne priče koje demantujemo svakodnevno, isključivo rezultatima, likvidnom državnom kasom, suficitom, investicijama i unaprijeđenim životnim standardom“, rekao je.

Poručio je da PES do kraja realizuje program Evropa Sad 2 „i kao kule od karata padaju u vodu zlonamjerne prognoze da će doći do Grčkog scenarija, dešava se sve suprotno od toga“.

„Nema uvećanja PDV-a ili bilo kojeg drugog nameta, a na štetu našeg naroda. Zato nije ni čudo da su ovakve prognoze davali ljudi koji su povećavali PDV sa 17 na 19 odsto samo da bi vratili ‘burazerski’ dogovor Đukanović – Deripaska“, dodao je Pižurica.

„Tako su i 2018. godine nastavili još jačim tempoma i sa 19 povećali PDV na 21 odsto i bez imalo brige o građanima – smanjili plate za 6 odsto i vrhunac svega, uz sve to, povećali su cijenu struje. Očekivana je ovolika ljutnja i ogorčenje, raznorazne insinuacije, neistine, vapaji, kako bi zaustavili temeljne ekonomske reforme. Gube mehanizme ucjena i strahovlade, raznoraznih manipulacija i svega što su radili, jer ne znaju za bilo koji drugi način punjenja budžeta osim da zavuku ruku u džep građana. Nikada više takva Vlada, nikada više Crna Gora na ivici održivosti i siromaštva“, rekao je on.

„Podsjećam, minimalna neto zarada je u periodu 2024, u odnosu na 2020. godinu porasla 102,7% (sa 222€ na 450€), dok je inflacija u ovom periodu kumulativno porasla 31,4%. To znači da je minimalna neto zarada porasla za 54,2% više od inflacije. U isto vrijeme, minimalna penzija je porasla 206,1%, sa 147€ na 450€, što znači da je minimalna penzija porasla 132,9% više u odnosu na rast inflacije za period 2024/2020. Suficit budžeta dokazuje koliko je besmislena teza opozicije o ugroženosti javnih finansija. Naša Vlada čini sve što je u njenoj moći da ublaži posljedice inflacije. Ograničavamo marže na osnovne životne namirnice u trgovinskim lancima, kako bismo smanjili cijene i olakšali teret našim građanima. Radimo na tome da privučemo strane trgovinske lance kako bi stvorili zdraviju konkurenciju i spriječili potencijalno oligopolističko formiranje cijena. Želim da postavim jednostavno pitanje svima koji ovo insinuiraju, da li bi smanjenjem plata trgovački lanci smanjili cijene u svojim objektima“, navodi se u saopštenju.

„Budućnost Crne Gore vidimo u ekonomskom blagostanju i niko nas ne može zaustaviti da dođemo do tog cilja“, zaključio je Pižurica.