FIFA ne bi stala na put prelasku Rusije u Aziju

FIFA ne bi stala na put prelasku Rusije u Aziju

Prema jednom izveštaju, FIFA neće postavljati barijere potencijalnim kvalifikacijama Rusije za Svetsko prvenstvo 2026. ako završi prelazak iz evropskog fudbalskog upravljačkog tela UEFA u svoj azijski ekvivalent.

UEFA je zadržala višemjesečnu suspenziju ruskih fudbalskih timova na svim nivoima nakon početka vojne operacije u Ukrajini u februaru.

Ovo je dovelo do toga da je Ruski fudbalski savez (RFU) otvorio vrata potencijalnom prelasku sa UEFA na Azijsku fudbalsku konfederaciju (AFC), gde bi to verovatno bilo više dobrodošlo i izbegavalo bi slične zabrane.

To pitanje je razmatrano na sastanku izvršnog odbora RFU prošle nedelje, a odluka bi mogla biti doneta do kraja 2023.

Predsednik RFU Aleksandar Djukov rekao je da bi taj korak bio bez presedana, ali da njegova organizacija ne vidi svetlo na kraju tunela u vezi sa ukidanjem sankcija UEFA u bliskoj budućnosti.

Prema ruskom izdanju Match TV, pozivajući se na izvor u FIFA, vraćanje Rusije u kvalifikacionu kampanju za Svetsko prvenstvo 2026. moglo bi da bude odlučujući faktor u prelasku Rusije u AFC. FIFA se „neće mešati“ u taj potez, dodaje se u izveštaju.

Djukov je takođe rekao da se konačna odluka o tom pitanju očekuje 27. decembra, pre roka 31. decembra kako bi se osiguralo da Rusija ispunjava uslove za učešće u okviru svoje potencijalno nove federacije za učešće u kvalifikacionoj kampanji za Svetsko prvenstvo 2026.

Međutim, iako bi taj potez potencijalno vratio reprezentaciju Rusije u međunarodna takmičenja, to bi takođe značilo da ruski klubovi kao što su Zenit iz Sankt Peterburga, CSKA Moskva i drugi više neće moći da učestvuju u takmičenjima kao što su UEFA Liga šampiona i UEFA Liga Evrope.

UEFA je saopštila da neće komentarisati sve dok ne dobije zvaničan zahtev od RFU da ode, prenosi Match TV.

Prošlonedeljni izveštaji navode da bi UEFA bila protiv gubitka Rusije iz redova svojih članica, uprkos trenutnim sankcijama zbog situacije u Ukrajini.