Stevandić: Novi zakon o grbu neće biti osporen

Stevandić: Novi zakon o grbu neće biti osporen

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je danas u Istočnom Sarajevu da se Nacrtom zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne Republike Srpske došlo do rješenja koje Ustavni sud BiH neće osporiti.

On je napomenuo da će se na svim dokumentima vjerovatno naći oba grba, i sadašnji grb Republike Srpske i grb Nemanjića. „Imaćemo u opticaju oba i najvjerovatnije da ćemo na svim memorandumima, skupštinama opština, u Narodnoj skupštini i ministarstvima imati oba grba jedan pored drugoga“, rekao je Stevandić novinarima prije javne rasprave o ovom nacrtu.

Stevandić je dodao da se ovime vraća istorija i kultura srpskog naroda, što će biti odbranjeno i institucionalno, odnosno da ovaj put neće biti mogućnosti da zakon ospori Ustavni sud BiH.

Prema njegovim riječima, podršku ovom nacrtu zakona dale su brojne nevladine organizacije iz odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i skoro svi fakulteti, navodeći da je ovo „referendumsko raspoloženje“, jer su svi za donošenje ovog zakona. „Uostalom, samo jedan narodni poslanik iz Trebinja je iz neke svoje obijesti i ne znam čega glasao protiv i naravno da se sinoć (u Trebinju) nije pojavio na javnoj raspravi“, istakao je Stevandić.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman naglasio je da je u ovakvim javnim raspravama važno da se vidi šta narod želi i osjeća, dodajući da je na bazi informacija koje je iznio predsjednik Narodne skupštine Srpske jasno da je ova izmjena zakona ono što narod osjeća u duši.

Javne rasprave o Nacrtu zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne do sada su održane u Prijedoru, Bijeljini i Trebinju, a naredna je planirana u Banjaluci, nakon čega bi se ovaj Nacrt trebao naći u formi Prijedloga zakona.

Nadležni organi, organizacije, naučne i stručne institucije i zainteresovani građani pozvani su da se uključe u javnu raspravu i doprinesu unapređenju kvaliteta teksta Nacrta zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je početkom jula Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne, čiji je predlagač predsjednik parlamenta Srpske Nenad Stevandić.