Pakistan: Uhapšen zamjenik lidera radikalne stranke zbog sumnje da je naručio ubistvo glavnog sudije

Pakistan: Uhapšen zamjenik lidera radikalne stranke zbog sumnje da je naručio ubistvo glavnog sudije

Policija Pakistana danas je uhapsila zamjenika šefa radikalne islamističke partije Zaherula Hasana Šaha pod optužbom da je naručio ubistvo glavnog sudije Vrhovnog suda Kazi Faeza Esea, zbog njegove navodne podrške manjinskoj islamskoj Ahmadi zajednici.

U saopštenju zvaničnika se navodi da je Zaherul Hasan Šah uhapšen dan nakon što je video postao viralan na društvenim mrežama, na kojem se vidi kako on govori na skupu svojih pristalica iz Pakistanske partije Terek-e-Labaik, da će lično dati 10 miliona rupija (33.000 eura) svakome ko odrubi glavu Kaziju Faezu Esu, glavnom sudiji u Vrhovnom sudu.

Esa je bio meta kritika ekstremista u Pakistanu posljednjih mjeseci nakon što je odobrio kauciju osumnjičenom za bogohuljenje Ahmadija. Pakistanski parlament je 1974. godine proglasio Ahmadije nemuslimanima. Od tada su više puta bili na meti islamskih ekstremista, što je izazvalo osudu domaćih i međunarodnih grupa za ljudska prava.

Viši policijski službenik Zahir Ašgar rekao je novinarima da je Šah uhapšen u Okari, gradu u istočnoj provinciji Pendžab. On je rekao da je protiv Šaha započet slučaj pod optužbom da je prijetio ubistvom Esa i podsticao ljude na nasilje.

Šahova stranka stoji iza nasilnih protesta protiv bilo kakve promjene pakistanskih strogih zakona o bogohuljenju, koji predviđaju čak i smrtnu kaznu.

Prošle nedjelje, komisija nezavisnih eksperata podržana od UN izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog povećane diskriminacije i nasilja nad manjinskom ahmadijskom zajednicom u Pakistanu i pozvala vlasti da osiguraju njihovu zaštitu.