Nestalna rublja se oporavlja nakon najvećeg nedjeljnog pada od jula

Nestalna rublja se oporavlja nakon najvećeg nedjeljnog pada od jula

Ruska rublja je naglo ojačala na nestabilnoj sednici u ponedeljak, oporavljajući se nakon najvećeg nedjeljnog pada od početka jula zbog straha od uticaja sankcija od nafte i gasa na ruski izvozni prihod.

Rublja je izgubila oko 8% prošle nedelje i pala je za preko 10% ovog meseca nakon što su na snagu stupili embargo na naftu i ograničenje cijena. Ministarstvo finansija je saopštilo da je nedavni pad vjezan za oporavak uvoza.

Do 07:48 GMT rublja je bila jača za 2,8% u odnosu na dolar na 68,31. Porastao je za 4,4% prema evru na 72,4 i ojačao 2,1% u odnosu na juan na 9,71.

Trgovinska aktivnost će vjerovatno biti slaba u ponedeljak, navodi Otkritie Research u belešci, pri čemu će rublja moći da ojača u tekućem poreskom periodu na kraju mjeseca, u kojem ruski izvoznici obično pretvaraju devizni prihod za plaćanje lokalnih obaveza.

Rublja ostaje jedna od najvećih svjetskih valuta u odnosu na dolar ove godine, podržana kontrolom kapitala i smanjenim uvozom, ali je izgubila prvo mjesto u odnosu na brazilski real prošle sedmice.

Sirova nafta tipa Brent, globalno merilo za glavni ruski izvoz, popela se na skoro tronedeljni maksimum na svom poslednjem trgovanju pre božićne pauze, poslednjeg rasta od 3,7% na 84,0 dolara po barelu.

Ruske akcije su bile veće.

Investitori će verovatno rebalansirati svoje portfelje u poslednjoj nedelji godine, što bi moglo da pokrene tržište u oba smjera, saopštila je Sinara Investment Bank.

Indeks RTS-a (.IRTS) u dolarima je porastao za 2,1% na 983,4 poena, dok je ruski MOEKS indeks (.IMOEKS) u rubljama ojačao 0,3% na 2.130,6 poena.