Tango kamp se vratio u Kolašin da ostane: Fešta i na 2.000 metara visine

Tango kamp se vratio u Kolašin da ostane: Fešta i na 2.000 metara visine

U finišu Internacionalnog Tango kampa, koji je ove godine trajao 19 dana, neizbježan je utisak da su učesnici te manifestacije istovremeno bili i turisti i najatraktivnija ponuda turističkog ljeta u Kolašinu.

Na ulicama, trgovima, parkovima, u kafeima… tangerosi su minulih sedmica pravili jedinstvenu karnevalsku atmosferu.

Svakodnevno časovi tanga za početnike, čakarere (javni časovi argentinskog folklornog plesa), animacije i kretivne radionice za djecu, časovi hip-hopa, milonge, popodnevne fieste… učinili su da varoš na sjeveru živi u ritmu plesa i muzike.

Više stotina učesnika iz 160 gradova svijeta istovremno su živjeli, kako kažu, jedinstveni spoj plesa i prirode.

Fotografije i video zapisi prirodnih ljepota Crne Gore i kolašinskih ulica “kojima se ne može proći” od desetina parova u tango zagrljaju, obišle su svijet zahvaljujući društvenim mrežama.

Tangerosi su tako minule dvije sedmice bili i najbolji promoteri grada.

Dan u kojem se “proba” avanturistički turizam, ruča u katunu, beru borovnice ili maline, pleše na preko 2.000 metara nadomrske visine na vrhu Bjelasice, kupa u Pešića jezeru, pa onda učestvuje u milongi na trgu, a sve završi žurkom u nekom od kafića ne može da ponudi bilo koje mjesto.

Plesali su i na na obali Biogradskog jezera, a ritam tanga ponijeli su do Komova… Zbog toga su, tvrde organizatori, Kolašin i Tango kamp “idealan spoj”.

“Ovogišnje izdanje je donijelo nadograđeni koncept spoja plesa i prirode. Nadogradili smo taj koncept i napravili još čvršću vezu plesa i outdoor aktivnostima. To je ono čemu i služi ova manifestacija i to je ono što je turistička ponuda u kojoj uživaju i učesnici, dok su istovremeno i turistička ponuda. Sve je više i ostalih gostiju, koji svoj boravak u Kolašinu ‘tempiraju’ u skladu sa terminom održavanja Tango kampa”, kaže za Vijesti Darko Dožić , jedan od oranizatora te manifestacije.

Tango kamp lani se vratio u Kolašin na velika vrata. Deseto ovogodišnje izdanje manifestacije, koje će, prema očekivanjima organizatora oboriti rekorde i u dužini trajanja i u posjećenosti, imalo je moto “Tango kamp se vratio da ostane”.

Događaj je prestao da postoji 2018. godine kada su se, nakon osam godina entuzijastičnog rada, organizatori umorili od finansijskih, logističkih, pa i bezbjednosnih prepreka, koje su ih pratile početke nesvakidašnjeg plesnog festivala.

Više razumijevanja od lokalne uprave i više podrške za manifestaciju, po kojoj se Kolašin pročuo u višemilionskoj tango zajednici, stiče se utisak, učvrstiće vezu grada i plesa.

Kolašinski tango festival je dobitnik Wild beauty nagrade crnogorske Nacionalne turističke organizacije (NTO) i jedna je od devet manifestacija koja je na spisaku onih koje “ne smijete propustiti ako dolazite u Crnu Goru”.

Način na koji je organizovan, kao spoj plesa, edukacije i aktivnog odmora, objašnjava Dožić, Kamp je obezbijedio mjesto u istoriji tango zajednice, ali i ulogu trend settera među takvim događajima u svijetu.

Tangerose je u početku u Kolašinu dočekala sumnjičavost i zaziranje od nepoznatog. To i nedostatak podrške doveli su i do pauze.

Međutim, godinama se odnos gradio, a veliku ulogu u tome imala je činjenica da je turistička privreda osjetila značajnu korist od te manifestacije.

Na sreću, lokalna uprava je pokazala da sve to cijeni. Opština minule dvije godine finansijski podržava tu manifestaciju, a ove godine iz lokalnog budžeta za organizaciju je obezbijeđeno 20.000 eura. To garantuje organizatorima da nijesu “u minusu”, kako je bilo na početku.

“Dobili smo jednu lijepu poziciju za razvoj, podržavaju nas privrednici, ustanove. Imamo odličnu saradnju sa Skijalištima Crne Gore, osnovnom i srednjom školom… Dobili smo i atraktivan prostor za naše aktivnosti. To što je Kolašin malo mjesto omogućava da se učesnici i sa lokalcima sreću, upoznaju, grade prijateljstva… U tom smislu Kolašinci i Tango kamp su kao “šiveni” jedno za drugo”, kaže Dožić.

Organizatori očekuju da će broj učesnika ovogodišnje manifestacije oboriti rekorde, rekord trajanja Kampa je već oboren. I ovog ljeta na muzičkom dijelu festivala nastupala su značajna imena argentinskog tanga. Gosti su, između ostalih bili Leonel Kapitano, Leonel Gaso, Huan Pablo Galjardo, Federiko Aranda, Lusio Klaros , kao i orkestar Tanguango, a muziku na plesnim događajima puštali su neki od najpoznatijih evropskih DJ-eva.