Južna Afrika broji štetu, smrt u eksploziji kamiona cisterne

Južna Afrika broji štetu, smrt u eksploziji kamiona cisterne

Južna Afrika će se u nedelju uhvatiti u koštac sa punim obimom razaranja i smrtnih slučajeva izazvanih eksplozijom kamiona cisterne na Badnje veče u blizini Johanesburga, pošto su zvaničnici izvjestili da je broj poginulih porastao na 15.

Kamion je prevozio gas kada se u subotu zaglavio ispod niskog mosta u gradu Boksburgu, izazvavši plamen. Dok su vatrogasci radili na gašenju plamena, cisterna je eksplodirala, saopštili su zvaničnici hitne službe.

„Vatrena bomba“ od eksplozije je značajno oštetila Memorijalnu bolnicu Tambo, koja se nalazi oko 100 metara (110 jardi) dalje, saopštile su vlasti. Među poginulima su tri člana bolničkog osoblja, rekao je ministar zdravlja Džo Fala.

Odeljenje hitne pomoći bolnice i rendgensko odeljenje teško su oštećeni, rekao je on.

Stanovnici koji su se okupili da vide zapaljeni kamion pobegli su od eksplozije, a neki sa izgorenom odećom, rekli su svedoci za novinsku veb stranicu Nevs24. Najmanje 321 povređena osoba je prebačena u oštećenu bolnicu, iako su neki kasnije prebačeni u druge bolnice u oblasti Johanesburga.

Nekoliko kuća i vozila je takođe oštećeno u eksploziji, prema zvaničnicima.

„Vatrena lopta na nebu“, tako je stanovnik Rolf Bjornstad opisao eksploziju za Nevs24.

„U kuću je dolazila toplota. Mislio sam na svoju ženu, decu i pomoć pogođenim ljudima“, rekao je on.

Kamion cisterna koji je prevozio tečni naftni gas — koji se koristi u domovima i industriji za grejanje i kuvanje — bio je na putu za Bocvanu iz južnoafričke luke Ričards Bej u Indijskom okeanu, rekli su zvaničnici. Postavljala su se pitanja zašto je cisterna bila na indirektnoj lokalnoj ruti, a ne na glavnom autoputu.

Incident će biti istražen, rekla je Tania Campbell, gradonačelnica Ekurhulenija, opštine koja uključuje Boksburg.